Chirurgia laparoscopica

Despre tehnica

Perceputa in mod eronat de multi pacienti ca fiind „operatie cu laser”, metoda laparoscopica reprezinta o modalitate de abord chirurgical minim invaziva, ce prezinta multiple avantaje fata de intreventia clasica.

Metoda presupune introducerea unor trocare (canule) in cavitatea la nivelul careia se intervine (abdomen, torace, etc.) prin mici incizii. Prin aceste trocare se introduce instrumentele necesare interventiei (laparoscopul, electrocauter, pense speciale, etc.). Diametrul trocarelor variaza intre 5 si 10 mm, iar cel al inciziilor intre 0,5 si 1,5 cm.

Prin unul din trocare se insufla gaz (CO 2,3-6 l de ex. la colecistectomie), mentinandu-se o anumita presiune intracavitar si obtinand astfel o „camera de lucru”.

Tot printr-un trocar este introdus laparoscopul: un sistem telescopic de lentile, conectat la o camera video si la care este atasata o sursa de lumina (halogen sau xenon). Sursa aceasta ilumineaza campul operator. Astfel, toate manevrele efectuate de operatorisunt vazute de acestia pe un monitor. Am putea spune ca este tipul de interventie in care chirurgul se uita foarte putin in plaga, el privind in monitor.


Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 20-03-2007 | Vizite: 31122
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Complicații în chirurgia clasică față de chirurgia laparoscopică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum