Chirurgia malformatiilor cardiace congenitale

Data publicării: 13-02-2008

Incidenta malformatiilor cardiace congenitale (MCC) se apreciaza ca este intre 0,4 si 1% din nou-nascuti vii, diferentele avand explicatii foarte diferite si nu intotdeauna reale, a declarat, pentru ROMPRES, prof. dr. Ion Socoteanu, de la Centrul de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara din Timisoara.
O explicatie sigura este diagnosticarea lor precoce. In SUA, incidenta MCC la nastere este de 0,9%, dintre care 0,5% sunt MCC care "se vindeca" postnatal: defect septal interventricular, canal arterial permeabil etc., care se pot inchide. Prin diagnosticul prenatal (cardiologie fetala), incidenta este mult mai mare, o parte din feti fiind avortati sau nascuti morti, prematur sau la termen, atunci cand nu au beneficiat de un tratament farmacologic sau interventional prenatal, posibil actual si in continua perfectionare si extindere.
In Romania, potrivit estimarii OMS (2001) incidenta este de 0,4% dintre nou-nascuti vii. Aceste cifre nu sunt, insa, confirmate nici de datele statistice nationale, nici de registrele de evidenta a bolilor pe diagnostice, ambele neexistand in Romania, sustine prof. dr. Socoteanu.
Chirurgia MCC in Centrul de la Timisoara a inceput in 1998, iar pana in 2007 (primul trimestru) au fost operati aproximativ 1.500 bolnavi, initial doar copii mari, iar apoi inclusiv nou nascuti (primele 30 zile postnatal, inclusiv prematuri) si sugari (primul an de viata).
Limitele de varsta au fost intre trei zile si 16 ani pentru copii, iar la adulti, pana in decada VII. Aproximativ 50% din copii au fost nou-nascuti sau sugari, iar copii sub 3 ani, 80%, a explicat specialistul.
Tipurile patologice de MCC abordate sunt de la cele mai simple (defect septal interatrial, interventricular, stenoze valvulare, coarctatie de aorta, canal arterial permeabil, Complex Fallot etc.) pana la cele mai complexe si dificile (transpozitie de vase mari etc.), intr-o ordine similara cu cele europene.
Rezultatul postoperatori apreciat prin indicele de mortalitate (30 zile postoperator) este de 5,58% (pe o cazuistica europeana multicentrica, mortalitatea este de 4,44%, dar oscileaza intre 0 si 50%, in functie de diferite centre).
Din curba evolutiei in timp a mortalitatii postoperatorii, rezulta o scadere de la o mortalitate initiala de 14,46% (in 1998) la 0% in 2007- primul trimestru: 41 cazuri), ceea ce este explicabil prin "curba de invatare" sau "de experienta" si este concordant cu toate datele din literatura, a explicat prof. dr. Socoteanu.
Mortalitatea postoperatorie in MCC depinde de mai multi factori, dintre care mentionam ca fiind cei mai importanti urmatorii: varsta si mai ales greutatea copilului; complexitatea leziunii; curba de invatare sau de experienta; volumul activitatii; dotarea si calificarea echipei; angajarea financiara, tehnico-materiala si umana institutionala si ministeriala etc., a adaugat specialistul.
"Sub acest ultim aspect mentionam ca 'am beneficiat' numai de adversitate, care a culminat cu suspendarea activitatii de chirurgie MCC exact in anul cu cele mai bune rezultate, dupa acumularea, cu multa dificultate, a unei bune experiente clinice fara nicio asistare sau implicare externa", a evidentiat prof. dr. Socoteanu.
Ca si concluzii ale experientei Centrului de la Timisoara, mentionam urmatoarele: chirurgia MCC este nu numai strict necesara, dar si posibila, chiar daca este, in mod real, mult mai dificila; chirurgia MCC este cea mai putin costisitoare si cea mai eficienta pe termen lung, comparativ cu chirurgia cardiaca la adult; chirurgia MCC reprezinta adevarata competenta a unui centru de cardiologie si este cea mai dificil implementabila, starnind si cele mai mari adversitati; chirurgia MCC presupune acordul si suportul real institutional local si national-guvernamental. Asa se face ca, fara acestea, chirurgia MCC Romania nu figureaza in datele statistice EU, chiar daca, ca populatie, ocupa locul 7 in EU .
Pe plan international si european, intelegerea si acceptarea importantei chirurgiei MCC a dus la o crestere impresionanta a numarului de operatii si la ameliorarea paralela a rezultatelor, copiii cu MCC fiind considerati la fel de valorosi ca si ceilalti.
Prof.dr. Ion Socoteanu considera ca in Romania este necesar ca o solutie principiala si strict necesara infiintarea unui Centru (national) de Cardiologie Pediatrica, in contextul logic al celor 8 (opt) centre de cardiologie deja existente, care se ocupa exclusiv sau dominant de adulti. In toate tarile EU, inclusiv cele mai mici ex-comuniste (Ungaria, Bulgaria) exista asemenea centre, dar nu si in Romania. Un astfel de Centru, cu sediu in Bucuresti, ar putea functiona ca centru metodologic, didactic si practic de referinta, partener de dialog si colaborare cu centre similare si institutii abilitate sa acceseze fonduri EU oferite pentru aceasta (stagnante acum la guvern si inaccesibile prin lipsa unui partener institutional competent). Propunerea actuala a MSP de infiintare a unei clinici de chirurgie cardiaca pediatrica in Bucuresti (Spital Grigore Alexandrescu), chiar daca este binevenita, nu poate suplini un Centru de Cardiologie pediatrica si nici nu pare realizabila tehnico-uman.
"Ca solutie de necesitate temporara propun reactivarea clinicilor de chirurgie cu experienta pediatrica de la Bucuresti - Fundeni si Timisoara (unde este foarte activa adversitatea "pseudo" principial birocratica) si sustinerea eficienta a clinicilor din Tg. Mures si Cluj pentru extinderea activitatii, inclusiv prin programe guvernamentale specifice sau alternative nonguvernamentale. Potrivit standardelor actuale europene si internationale in Romania ar trebui sa functioneze 4-5 clinici de chirurgie cardiaca pediatrica, cu o activitate anuala de 200-250 operatii, (care sa acopere un minimum de aproximativ 1000 copii cu MCC), coordonate de un centru metodologic cu competente complexe diagnostice si terapeutice pentru toate varstele (cardiologie prenatala, neonatala, infantila, pediatrica) si toate afectiunile (MCC complexe, iterative; electrofiziologie diagnostica si terapeutica)", apreciaza prof. dr. Socoteanu.
Numai astfel Romania ar putea fi inclusa in datele internationale in ceea ce priveste cardiologia pediatrica.
13-02-2008, Vizualizari 1669
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.