Chistul hidatic, o boala cu incidenta crescanda

Data publicării: 17-05-2007

Investigatiile realizate pe teritoriul judetului Caras-Severin arata ca, in ultimii ani, riscul de contactare a chistului hidatic este din ce in ce mai crescut, incidenta raspandirii acestei boli la suta de mii de locuitori fiind de 18,4 la Resita, informeaza corespondentul ROMPRES.
    Valorile acestui indicator sunt 43,7 in localitatea Domasnea, 40,4 in Slatina Timis, 33,2 la Cornereva si 29,4 la Vermes
    Anul trecut, la Spitalul Judetean Resita au fost internati 11 pacienti cu chist hidatic, iar de la inceputul acestui an s-au inregistrat alte trei cazuri.
    Medicii parazitologi trag un semnal de alarma si fac apel la populatie pentru a respecta cu strictete anumite reguli de igiena: spalarea mainilor dupa contactul direct cu cainii, sa nu se consume accidental apa din sursele de apa pluviale si sa nu se consume fructe nespalate, care, de asemenea, pot reprezenta un adevarat pericol in contactarea chistului hidatic. in afara acestor  masurilor minime, medicii solicita eutanasierea cainilor vagabonzi.
    Potrivit medicului parazitolog Doina Patrascu, hidotidoza este determinata de forma larvara a teniei si se manifesta sub forma chistului hidatic. Acesta poate fi contactat cu usurinta de om, iar daca nu este tratat corespunzator, poate fi fatal. Odata contactat, chistul hidatic se poate localiza pe plaman, ficat, splina, tesut muscular si chiar pe cel osos.
    in cazul aparitiei simptomelor de genul mancarimilor de piele, varsaturilor, greturilor se recomanda prezentarea imediata la medicul specialist pentru a se evita eventualele complicatii, care pot duce chiar la deces.
Sursa: Rompres, 17-05-2007, Vizualizari 2003
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.