Cimbrisor de camp - Thymus serpyllum

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Thymus serpyllum

Denumire populara: cimbrisor de camp; balsama, buruiana de balsam, cimbrisor salbatic, cimbrul ciobanului, cimbru pasaresc, iarba cucului, lamaita, sarpunele, simbru

Descriere: Subarbust de talie mica (10-30 cm), partial tarator, cu ramuri indreptate in sus, frunze mici, alungit-ovale, opuse, inflorescente glomerulare, cu flori mici, rosii-purpurii sau roz, bilabiate.

Habitat: Planta de locuri foarte insorite, iubitoare de caldura. Vegeteaza pe locuri aride, pietroase sau nisipoase, insa cu expozitiesudica si bogate in calciu. Creste in zona de deal si munte.

Partile utilizate: Ramurelele inflorite.

Actiune: Antiseptic intestinal, carminativ (favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), diuretic, expectorant si calmant al centrului tusei, tonic-aperitiv, stimulent nervos, vermifug, sedativ al durerilor, tonic capilar.

Indicatii terapeutice: Astm bronsic, tuse convulsiva, bronsita, hepatita cronica, inflamatia intestinului gros, laringita, paraziti intestinali, anorexie, anemii de primavara.

Combinatii: Intra in combinatia ceaiurilor antiastmatic, antidiareic, pentru gargara.

Preparare si administrare: Infuzie – Se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-3 lingurite de planta si se lasa la infuzat 10-15 min. Decoct – se fierb 2 lingurite de planta si o cana de apa, timp de 10 min. Se foloseste ca dezinfectant.

Contraindicatii: In dispepsii si hipopepsii grave, inhiband activitatea enzimatica, insuficienta pancreatica.

Data actualizare: 04-01-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 6300
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!