ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie maxilo-facială Chirurgie maxilo-facială Bucuresti

Tratamentul endodontic

Autor: Clinica Dr. Dragus

Endodontia este considerata azi ca o metoda sigura de tratament a afectiunilor pulpare, avand un prognostic favorabil cu un procent de reusita de 8-9 cazuri din 10, chiar si in cazul unor dinti cu canale radiculare infectate. In ultimii ani a devenit o parte distincta a stomatologiei si este indispensabila pentru realizarea tratamentelor leziunilor carioase, periodontale sau a tratamentelor protetice.

 

Scopul tratamentului endodontic este de a asigura suprimarea durerii, pastrarea vitalitatii dentare in cazul pulpitelor reversibile si mentinerea dintilor devitali in stare de sanatate permanenta si prevenirea leziunilor periapicale sau eliminarea lor daca acestea exista. Strategia acestor tratamente va fi prin urmare evitarea sau eliminarea inflamatiei tesuturilor periapicale, care este provocata de fenomene microbiene si imunologice asociate, cu origine in spatiul endodontic. Prin urmare in cazul existentei unei inflamatii periapicale acute sau chiar cronice(granulom sau chiar chist), aceasta poate fi vinecata nechirurgical cu ajutorul unui tratament endodontic corect. Pentru a ajunge la acest deziderat este necesara indepartarea tuturor resturilor organice accesibile din sistemul canalicular, acest lucru fiind suficient si obligatoriu pentru mentierea sau restabilirea starii de sanatate endodontica. Din acest punct de vedere in acceptiunea actuala prepararea canalului radicular este mai importanta decat obturarea lui, obturatia fiind destinata prevenirii infectiei si mentinerii rezultatelor.

 

Mijloacele prin care se realizeaza tratamentul endodontic s-au dezvoltat continuu, in prezent existand sisteme de tratament specifice si dedicate obtinerii unor rezultate predictibile, fara durere pe parcursul tratamentului, in vederea mentinerii pentru cat mai mult timp a dintilor in cavitatea bucala. Avand in vedere scopul tratamentului, acela de a inlatura pachetul microbian din spatiul endodontic, este obligatoriu sa se foloseasca diga dentara pentru izolarea dintelui de tratat, aceasta asigurand posibilitatea lucrului in conditii aseptice, fara riscul contaminarii campului de lucru cu saliva sau alte secretii din cavitatea bucala.

 

Un pas important in evolutia tratamentelor endodontice a fost introducerea microscopului dentar. Microscopul a fost descoperit in anul 1590, iar in domeniul medicinei este folosit de peste 50 de ani. Primele incercari pentru endodontie se fac in 1975 dar abia in anul 1990 incepe sa fie utilizat frecvent, fapt ce duce la schimbarea fundamentala a acestui domeniu. Marile avantaje a utilizarii microscopului in endodontie sunt: vederea imbunatatita prin magnificarea spatiului de lucru, obtinerea unei imagini clare fara umbre, posibilitatea evidentierii tuturor canalelor radiculare, fracturilor, perforatiilor si obstacolelor de la acest nivel, asigura o mare precizie si acuratete in executarea tratamentului mecanic dar si obtinerea unei obturatii corecte. De asemenea microscopul dentar este esential pentru localizare canalelor ascunse, abordarea canalelor calcifiate, tratarea cailor false, indepartarea acelor rupte in canal, realizarea retratamentelor endodontice asigurand indepartarea in totalitate a materialului din vechea obturatie cu reducerea la minim a pierderilor de dentina la acest nivel, examinarea finala a preparatiei canalului. Observam deci ca dupa introducerea microscopului in realizarea tratamentelor endodontice, o mare parte din dintii care erau destinati extractiei pot fi salvati si pastrati pe arcada dentara.

 

Pentru realizarea tratamentului mecanic in prepararea canalului radicular au fost dezvoltate sisteme de ace rotative din Ni-Ti care utilizate in combinatie cu cele manuale asigura realizarea unei preparatii corecte chiar si in cazul unor dinti cu radacini a caror curbura este mai accentuata. Un pas important in realizarea corecta a tratamentului mecanic este stabilirea exacta a lungimii canalului radicular, astfel incat preparatia sa poata fi realizata pe toata lungimea lui fara a lasa portiuni neinstrumentate, acestea, in cazul in care exista, devin rezervoare microbiene si duc la esecul tratamentului endodontic. Pentru obtinerea acestei informatii sunt utilizate in combinatie tehnici electrometrice, respectiv masurarea prin introducerea in canal a unui ac manual conectat la un apexlocator digital, si tehnici radiologice.

 

Utilizarea combinata a tehnicilor manuale, rotative si ultrasonice asigura curatarea tridimensionala a spatiului endodontic, pregatindu-l astfel pentru ultima etapa a tratamentului – obturatia. Aceasta are scopul de a izola cat mai bine posibil endodontiul de structurile parodontale invecinate prin umplerea tridimensionala a spatiului curatat mecanic asigurand etanseizarea acestuia fata de structurile invecinate.

 

In concluzie tratamentul endodontic este un proces complex care necesita atentie din partea practicianului si rabdare din partea pacientului asfel incat, cu ajutorul tehnologiei si tehnicilor moderne, sa duca la un rezultat predictibil si de lunga durata, sanatatea spatiului endodontic si implicit a radacinilor dentare reprezentand ”fundatia” tuturor restaurarilor protetice ulterioare, asigurand astfel si succesul terapeutic per total.