Cluj: Mii de femei testate pentru cancerele de col uterin şi mamar, printr-un program româno-norvegian

Data publicării: 05-07-2016

Peste 15 000 de femei, mai ales din medii defavorizate, au fost cuprinse într-un program de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a celui mamar, program derulat de Institutul Oncologic Ion Chiricuţă din Cluj-Napoca (IOCN) şi finanţat din fonduri norvegiene.

Coordonatorul programului CEDICROM, medicul oncolog Florian Nicula, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că datorită acestui program au fost salvate deja foarte multe vieţi.

"CEDICROM e un proiect menit să crească capacitatea reţelei de screening a cancerului de col uterin şi a cancerului mamar. Din punctul de vedere al cancerului de col uterin, în regiunea de Nord-Vest, în judeţul Cluj, de exemplu, reuşiserăm, înainte de acest proiect, să testăm gratuit una din două femei la categoria 25-64 de ani şi ajungeam foarte greu să aducem jumătate din populaţie, mai ales cea defavorizată, izolată în mediul rural, cu specific pe anumite etnii, anumite comportamente religioase sau comportamente sexuale. Pentru a creşte această acoperire şi a merge mai mult către populaţie cu programe de informare, cu unităţi mobile s-a propus şi s-a finanţat de către Ministerul Sănătăţii 15% şi restul din fonduri norvegiene acest proiect, în care s-au cumpărat unităţile mobile, s-a dotat un laborator de referinţă la nivel regional, inclusiv cu resurse de diagnostic HPV şi s-au testat pentru col uterin 10 000 de femei. De asemenea, pentru cancerul mamar avem, în premieră naţională, un pilot de 5 000 de teste, efectuat prin mobilizare de către 30 de medici de familie a femeilor de pe listele lor din grupa de risc şi îndreptarea acestora spre trei centre mamografice, unul public şi două private. Femeile cu leziuni suspecte după citirea de către doi radiologi şi arbitraj, unde a fost cazul, au fost trimise la ecografie şi de acolo, când a fost necesar, la biopsie, depistându-se astfel un număr de peste 20 de cancere incipiente. La col uterin, am găsit peste 500 de femei care aveau leziuni precursorii cancerului şi câteva cazuri de cancere invazive care evoluau fără ca femeile respective să ştie de existenţa lor', a spus Florin Nicula.

La rândul său, fostul ministru al sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, luni, în cadrul conferinţei finale a CEDICROM, că acest proiect este un exemplu de urmat în sistemul medical românesc.

"Ceea ce se întâmplă astăzi aici cred că poate sta sub semnul unui prim pas în a demonta anumite mituri şi, în acelaşi timp, în a demonstra că atunci când există vizionari, paradigmele pot să fie schimbate. Adică, e vorba de fonduri europene absorbite într-un mod corect, într-un program fezabil, care are directe aplicaţii pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, printr-o conlucrare foarte bună între partenerul norvegian, Ministerul sănătăţii, o instituţie - IOCN - care şi-a asumat să ducă acest proiect în directă colaborare cu direcţiile din minister şi un grup de entuziaşti constituţi în Centrul de profilaxie de la IOCN, care a pus în practică aceste lucruri. Acest proiect se poate constitui într-un adevărat studiu de fezabilitate care să susţină ceea ce planul comprehensiv de control a cancerului o spune de la bun început -necesitatea profilaxiei primare şi a profilaxiei secundare în această boală", a menţionat Patriciu Achimaş.

În cadrul conferinţei finale a CEDICROM, a susţinut o prelegere tematică Harald zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008, pentru descoperirea rolului cauzal al virusurilor papilloma în cancerul de col uterin. El va primi, marţi, şi titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj.

Programul CEDICROM, în valoare de peste 1,8 milioane de euro, a fost derulat de IOCN în parteneriat cu Oslo Universietssykehus HF/Kreftregisteret din Norvegia.
Sursa: Agerpres, 05-07-2016, Vizualizari 396
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.