Sanatatea nu este un scop, este un stil de viata ...
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Constanta

OSTEOPOROZA

Autor: Dr.Adina Mester
De ce apare osteoporoza?


Pe parcursul vietii,la nivelul scheletului are loc un permanent proces de reinnoire prin care tesutul osos vechi este inlocuit cu tesut nou,rezistent.
Procesul de remodelare osoasa este mediat de doua tipuri de celulesteoblastele,responsabile de formarea matricei osoare proteice si de mineralizarea tesutului nou format si osteoclastele ,cu rol de resorbtie a tesutului osos vechi.Atunci cand resorbtia este mai accelerata decat formarea oaoasa,rezultatul este un deficit de formare osoasa si se instaleaza osteoporoza.
Odata cu inaintarea in varsta,continutul de calciu din os scade,iar distrugerea tesutului osos este mai accelerata decat reconstructia lui.
Dupa menopauza se produce o resorbtie accelerata a tesutului osos,femeile putand sa piarda pana la 30% din totalul capitalului lor osos in primii 10 ani de menopauza.
Tesutul osos devine mai poros,scheletul devine mai slab iar oasele se pot fractura mai usor.Cele mai frecvente fracturi de cauza osteoporotica sunt cele de la nivelul coloanei vertebrale,soldului,incheieturii maiinii etc.
Prevalenta osteoporozei este dificil de apreciat,datorita faptului ca rata de diagnostic a pacientelor cu osteoporoza postmenopauza este foarte redusa.
Datele statistice arata ca dupa varsta de 50 de ani,pana la 40% din femei vor suferi cel putin o fractura osteoporotica pana la sfarsitul vietii.Adesea prima frectura osteoporotica este cea a articulatiei pumnului dar poate fi si una vertebrala.Dupa producerea primei fracturi vertebrale,riscul producerii celei de-a doua fracturi in anul urmator creste de 5 ori.Fenomenul este numit "cascada fracturilor osteoporitice ".

Cum se manifesta osteoporoza?


Osteoporoza evolueaza "tacut",de multe ori fara durere.
Fracturile vertebrale,cel mai frecvent intalnite,se produc la inceput silentios,asimptomatic,si raman nediagnosticate.In timp determina cifoza(curbarea spatelui-"cocoasa"),scaderea in inaltime,dizabilitate fizica, fiind insotite de durere cronica.
Incidenta fracturilor de sold creste exponential cu varsta,incidenta fiind maxima in jurul varstei de 74 de ani. Sunt foarte dureroase,necesita interventie chirurgicala(protezare) si sunt invalidante,limitand desfasurarea unei activitati zilnice normale.


Risc crescut prezinta:

- Sexul feminin
-menopauza chirurgicala sau sub 45 de ani
-varsta peste 50 ani
-persoanele cu rude cu osteoporoza sau cu fracturi osteoporotice
-stil sedentar de viata
-dieta insuficienta in calciu si vitamina D

Osteoporoza este una dintre patologiile subestimate.In ultimii ani s-au facut progrese remarcabile in intelegerea fiziologiei sistemului osos,a fiziopatologiei osteoporozei postmenopauza,ceea ce a condus la elaborarea unor noi strategii terapeutice in osteoporoza.

Ce trebuie sa faceti daca suferiti de osteoporoza:

-Adoptati o dieta echilibrata,cu un aport suficient de calciu(1000-1200 mg Ca/zi). Alimente cu continut bogat in calciu suntroduse lactate,broccoli,soia,migdale,sardine etc.
-Asigurati zilnic necesarul de vitamina D (400-800 UI/zi).Faceti plimbari in zilele insorite.
-Evitati situatiile care pot duce la cazaturi si lovituri.
-Evitati sedentarismul
-Mentineti-va greutatea corporala in limite normale
-Evitati fumatul si consumul de alcool
-Urmati zilnic tratamentul medicamentos recomandat de medicul dumneavoastra
 
Programare