Sanatatea nu este un scop, este un stil de viata ...
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Constanta

ANEMIA FERIPRIVA

Autor: Dr.Adina Mester
ANEMIA FERIPRIVA


Organismul are nevoie in permanenta de fier.Hemoglobina,care determina si culoarea rosie a sangelui,contine fierul.In organism se afla foarte putin fier,in medie 3-4g,din care,la barbati se elimina zilnic 1mg,iar la femei,prin menstruatie,1,5 mg.Aceasta cantitate trebuie recuperata,in caz contrar,apare lipsa de fier denumita anemie feripriva.
Lipsa de fier in organism poate aparea atunci cand:
a) cresc nevoile de fier ale organismului,de exemplu in timpul sarcinii si alaptarii si a perioadelor de crestere rapida.In aceste situatii nu se poate acoperi nevoia crescanda a organismului cu fierul primit din hrana si apare necesitatea suplimentarii prin medicamente.
b)se produce o pierdere excesiva de sange sau alimentatia este saraca in fier cau cand este afectata capacitatea organismului de a absorbi fierul.
La fete,in perioada de crestere,apare deseori o lipsa de fier.Aceasta se datoreaza,pe de o parte,necesitatii mai mari de fier legata de cresterea rapida si pe de alta parte,pierderii de sange din timpul menstruatiei.
Ritmul rapid de crestere poate duce la lipsa de fier si la baieti.
Anemia provocata de lipsa de fier are urmatoarele simptome:
-senzatie de oboseala,somnolenta
-capacitate redusa de concentrare,ameteli si dureri de cap
-tulburari de menstruatie
-palpitatii
-unghii moi si exfoliate,piele uscata
-varfurile parului despicate,caderea excesiva a acestuia
Pentru diagnosticarea lipsei de fier sunt utilizate metode de laborator(hemoleucograma completa,sideremie).De aceea,daca constatati simptomele prezentate mai inainte,trebuie sa va prezentati la medicul de familie,care este cel mai in masura sa determine lipsa de fier si sa aleaga metoda corespunzatoare de tratament.
Alimentele care contin
o cantitate relativ mare de fier sunt:carnea,ficatul,pestele,ouale,migdalele,alunele,legumele cu frunze verzi,dovleacul,cartofii dulci,spanacul,cerealele si fructele proaspete.
In cazul in care cantitatea de fier absorbit din hrana este insuficienta,exista si posibilitatea completarii fierului prin medicamente.Este necesar ca aceste medicamente sa fie administrate timp de cateva luni,nu numai pentru a face sa dispara simptomele lipsei fierului,dar si pentru a completa rezervele de fier din organism.
 
Programare