CMR este intr-o vadita eroare sustin initiatorii proiectului de lege privind infiintarea CPDP

Data publicării: 23-08-2007

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) se afla intr-o vadita eroare intrucat s-a grabit sa se pronunte asupra proiectului de lege privind infiintarea Consiliului pentru Protectia Drepturilor Pacientului (CPDP) inainte de a-l studia, au declarat, prin intermediul unui comunicat remis, joi, ROMPRES, deputatii liberal democrati Sorin Paveliu si Raluca Turcan.
    Cei doi initiatori ai proiectului de lege au aratat ca institutiile mentionate de vicepresedintele CMR, George Borcean, ca avand deja atributii de protectie a pacientilor –  Comisia de analiza a cazurilor de malpraxis si Comisia de etica a spitalului – sunt alcatuite din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, colegiilor profesionale si spitalelor.
    In context, ei au subliniat, in replica, faptul ca CPDP se doreste a fi o institutie de apel in   cazul in care Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau CMR resping plangerile inaintate de pacienti.
    Turcan si Paveliu mai precizeaza ca respectivele cazuri de malpraxis vor fi de competenta noii institutii propuse de ei doar in masura in care contin aspecte de incalcare a drepturilor pacientului.
    Totodata, cei doi deputati PLD au subliniat ca, prin proiectul de lege pe care l-au initiat, se introduc pentru prima oara sanctiuni contraventionale pentru incalcarea drepturilor pacientilor, sanctiuni pe care alte legi au evitat sa le impuna   
    Profesorul George Borcean, vicepresedintele pe probleme de jurisdictie profesionala la Colegiul Medicilor din Romania, a afirmat joi ca exista deja doua institutii pe care pacientii le pot sesiza daca le sunt lezate drepturile: colegiile medicilor si autoritatile de sanatate publica. 
    George Borcean a mai sustinut la Realitatea TV ca, potrivit legii pentru protectia pacientilor si legii malpraxisului, pacientii se pot adresa comisiilor de malpraxis ale autoritatilor de sanatate publica, ce pot stabili despagubirea acelor persoane despre care se dovedeste ca au avut de suferit de pe urma unui act medical incorect efectuat.
     In privinta comitetelor de etica de la nivelul spitalelor, profesorul Borcean a explicat ca acestea functioneaza ca niste comisii de bioetica ce stabilesc interventiile medicale in unele situatii dificile din punct de vedere etic sau moral.
Sursa: Rompres, 23-08-2007, Vizualizari 581
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.