Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale

Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale

O publicație recentă din Amercian Journal of Hypertension susține că în rândul pacienților care consumă în mod ocazional cafea, efectul tratamentul antihipertensiv ar putea fi redus prin acțiunea presoară simultană a cofeinei.

Potrivit studiilor, cafeaua cofeinizată poate induce majorarea presiunii arteriale spre deosebire de cea decofeinizată. Prin urmare, cofeina este una dintre substanțele care poate influența valorile tensionale și implicit riscul cardiovascular. Cu toate acestea, s-a dovedit că în cazul persoanelor care beau cu regularitate cafea efectele cofeinei asupra presiunii arteriale sunt semnificativ reduse datorită dezvoltării toleranței la această substanță bioactivă stimulantă.

În ceea ce îi privește pe consumatorii ocazionali de cafea, situația poate să difere. După o perioadă de abstinență de două zile, în urma consumului unei singure cești de cafea participanții au înregistrat valori tensionale mult crescute la o oră de la ingestie, care au persistat alte câteva ore.

 

Spre surprinderea cercetătorilor, aportul ocazional de cafea se pare că interacționează cu blocanții canalelor de calciu, o clasă terapeutică recomandată frecvent pacienților pentru reducerea tensiunii arteriale. 

Mai mult decât atât, s-a constatat că asocierea dintre cafea și felodipină (blocant al canalelor de calciu) induce o creștere similară cofeinei și felodipinei administrate separat. Ceea ce înseamnă că este necesară dublarea dozei blocantului de calciu pentru a inhiba efectul presor al cofeinei. Acest lucru ar putea antrena efecte secundare ale supramedicației.

15-20% dintre cei care beau cafea sunt consumatori ocazionali. În cazul acestora, ingestia intermitentă de cafea ar putea agrava manifestările hipertensiunii arteriale și eficiența medicației antihipertensive.

Deși este acceptat consumul moderat regulat de cafea cofeinizată în rândul pacienților hipertensivi, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă trebuie elaborate noi recomandări în ceea ce privește aportul ocazional și riscul cardiovascular.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 07-09-2016 | creare: 07-09-2016 | Vizite: 1316
Bibliografie
Caffeine may complicate blood pressure treatment and diagnosis, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/312685.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Consumul crescut de cartofi, asociat cu un risc mai mare de hipertensiune
 • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
 • Muzica lui Mozart și Strauss pentru tratamentul hipertensiunii
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK