Cofeina influențează percepția gustului dulce

Autor:

Cofeina influențează percepția gustului dulce
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cornell sugerează că băuturile cofeinizate scad sensibilitatea pentru gustul de dulce, ceea ce ar crește dorința de a consuma dulce. Cafeina moderează reacția papilelor gustative, făcând mâncarea și băuturile să pară mai puțin dulci decât sunt în realitate.

Cafeina este un puternic antagonist al receptorilor de adenozină, care stimulează relaxarea și starea de somnolență. Inhibarea receptorilor crește starea de alertă, dar scade abilitatea de a percepe gustul dulce atât timp cât efectul cafeinei persistă. Consumarea de alimente imediat după o ceașcă de cafea sau a unei băuturi cofeinizate determină perceperea diferită a gustului mâncării.

Studiul a inclus 107 participanți, împărțiți în două grupuri. Primul grup a consumat cafea decofeinizată la care s-au adăugat 200 miligrame de cafeină în condiții de laborator, rezultând astfel o ceașcă de cafea tare (echivalentul unei băuturi consumate în viața reală de o persoană). Celălalt grup a consumat doar cafea decofeinizată. În ambele cazuri s-a adăugat zahăr. Primul grup, cel care a băut băutura cofeinizată, a raportat un gust mai puțin dulce al cafelei.

În a două parte a studiului, participanții au trebuit să comunice nivelul stării de alertă și să estimeze cantitatea de cafeină din mostra consumată. Ambele grupuri au raportat aceeași creștere a nivelului stării de alertă, indiferent dacă băutura lor conținea sau nu cafeină. De asemenea, participanții nu au putut distinge între băutura cofeinizată și cea decofeinizată. Cercetătorii cred că de vină pentru acest rezultat este efectul placebo al cafelei. Simplul fapt de a simți mirosul și a gusta din cafea este în mod obișnuit urmat de o stare de alertă, acesta fiind motivul pentru care chiar și participanții neconsumatori de cafeină au raportat creșterea stării de alertă.

Studiul a fost publicat în Journal of Food Science.

Sursa: NeuroscienceNews

Data actualizare: 14-09-2017 | creare: 14-09-2017 | Vizite: 315
Bibliografie
Caffeine Tempers Taste, Triggering Temptation for Sweets, link: http://neurosciencenews.com/caffeine-taste-sweets-7364/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Ce efecte are Coca Cola asupra organismului?
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK