Colegiul Medicilor, criticat de Ministerul Sanatatii Publice

Data publicării: 02-11-2007

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a criticat, marti, Colegiul Medicilor, intr-o conferinta de presa la Cluj, spunand ca, desi a fost invitat sa participe la elaborarea unui proiect referitor la pachetul de baza de servicii medicale, forul nu s-a implicat in acest demers, transmite corespondentul ROMPRES.
    "De ani buni se spune ca in Romania trebuie sa existe un pachet de servicii medicale, sa stim ce finantam si sa stim ce oferim cetatenilor. Din pacate, mai nimeni nu a avut dorinta sa duca la capat o asemenea initiativa. Noi am lansat aceasta idee de mai multa vreme, am sperat sa avem un partener in Colegiul Medicilor din Romania, care, din pacate, nu a dorit. Il critic pentru ca nu doreste sa indrepte lucrurile in sanatate, isi pastreaza in continuare statutul de sindicalist ieftin si nu pot sa fiu de acord, in conditiile in care sistemul medical romanesc are nevoie de initiativa, de entuziasm, de responsabilitate", a spus ministrul.
    Acesta a explicat ca, in lipsa unor parteneri, ministerul si-a asumat responsabilitatea elaborarii a doua proiecte, referitoare la pachetul de servicii medicale pentru medicina de urgenta, care se adreseaza tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt asigurati sau nu, respectiv la pachetul de servicii medicale de baza.
    Nicolaescu a spus, in legatura cu pachetul de servicii medicale de baza, ca, in prezent, oamenii sunt mintiti ca li se ofera gratuitate, pentru ca, de fapt, acest lucru, in realitate, nu se intampla.
    "Cat timp se termina plafoanele pentru analize sau pentru investigatii paraclinice in cinci-sapte-zece zile, asta inseamna ca nu le asiguram gratuit cand au nevoie. Cat timp oamenii sunt trimisi sa-si faca anumite investigatii la clinici private pentru ca laboratoarele de stat nu mai au fonduri, asta inseamna ca oamenilor nu le asiguram integral ceea ce li se spune ca li se asigura", a spus Nicolaescu.
    Acesta a declarat ca se lucreaza la proiectul pachetului serviciilor medicale de baza si nu poate spune exact ce va contine, dar, odata stabilit, acesta trebuie asigurat  24 de ore din 24, sapte zile din sapte.
    Concomitent, se lucreaza la un pachet de servicii medicale de urgenta, de care trebuie sa beneficieze toti cetatenii tarii, iar acesta va fi realizat pana la finalul anului si va fi finantat exclusiv din bugetul de stat.
    "Asa ceva nu s-a mai facut in Romania, dar trebuie sa incepem. Este un proces complicat, este poate cea mai importanta modificare in abordarea pe care ministerul o face in relatie cu sistemul si cu cetateanul. Dar ne-am asumat-o, pentru ca, altfel, o sa baltim intr-un sistem neperformant, criticat, perceput prost", a spus ministrul. 
    Nicolaescu a mentionat ca aceste proiecte sunt discutate si la intalnirile regionale cu medicii, directorii de spitale si ai caselor de sanatate. Cea de-a doua intalnire de acest fel a avut loc, vineri, la Cluj-Napoca, cu reprezentantii sistemului de sanatate din regiunea de nord-vest, prima fiind organizata, zilele trecute, la Iasi.
Sursa: Rompres, 02-11-2007, Vizualizari 627
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.