Comandamentul de urgenta a evaluat situatia la nivel national

Data publicării: 04-01-2008

Comandamentul de urgenta al Ministerului Sanatatii Publice a evaluat situatia urgentelor medicale la nivel national pentru perioada 3-4 ianuarie 2008, in urma raportarilor Autoritatilor de Sanatate Publica din teritoriu.
    Potrivit acestei statistici, au fost identificati 2.022 de bolnavi dializati care necesita transport la unitatile sanitare si  peste 13.100 de bolnavi cronici cu afectiuni care necesita monitorizare permanenta.
    Un numar de 6.185 de gravide luate in evidenta prezinta un risc sau sunt in ultima luna de sarcina, iar peste 1200 de copiii cu diverse afectiuni necesita o monitorizare permanenta; de asemenea, peste 30.000 de persoane varstnice cu nevoi speciale sau persoane dependente fizic luate in evidenta medicala au nevoie de supraveghere.
    Un numar de 734 de cabinete medicale de familie asigura permanenta.
    Serviciile de ambulanta au rezolvat peste 5.100 de apeluri receptionate.
    Specialistii Ministerului Sanatatii Publice recomanda populatiei sa respecte recomandarile medicilor, in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute. Astfel,  este necesar sa se evite  deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, se recomanda folosirea de mijloace de protectie adecvate (caciuli, manusi etc).
    Specialistii recomanda consumul unei alimentatii bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume, precum si evitarea consumului de bauturi alcoolice.
    O atentie sporita trebuie acordata copiilor, evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.
    In ceea ce priveste  persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, acestea vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi scazute.
    Specialistii recomanda incalzirea corespunzatoare a locuintelor si spatiilor inchise de locuit si evitarea utilizarii  instalatiilor improvizate care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.
    Expunerea prelungita a extremitatilor la temperaturi scazute poate duce la producerea degeraturilor. In acest caz, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic.
    De asemenea, Ministerul Sanatatii Publice informeaza populatia ca a fost reactivata linia gratuita pentru situatii de urgenta -TELVERDE. In fiecare zi, intre orele 9,00- 18,00, la numarul
0 800 800 187, cetatenii pot suna pentru a semnala cazuri de urgente medicale si pentru a afla de la medici recomandarile necesare.
04-01-2008, Vizualizari 404
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.