Comisia Europeana ar putea interzice total un colorant cancerigen pentru mezeluri si gemuri

Data publicării: 10-07-2007

The Times
    Un colorant folosit frecvent la obtinerea unei culori cat mai apetisante a burgerilor si carnatilor se afla in centrul unei alerte in ceea ce priveste imbolnavirea de cancer.
   
    Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor /EFSA/ a anuntat luni, 9 iulie, ca nu mai poate garanta o limita zilnica pentru consumatorii care mananca carne cu colorantul Rosu 2G, cunoscut si ca E128, noteaza The Times in editia de marti, 10 iulie.
    EFSA a convocat o reuniune la 10 iulie pentru a se stabili limitele folosirii acestui colorant in Marea Britanie. Acesta mai poate fi gasit si in unele sortimente de gemuri ieftine, sustin surse din cadrul industriei alimentare.
    Se asteapta ca expertii din Comisia Europeana sa suspende folosirea colorantului, in conditiile in care au revizuit opinia EFSA. O reuniune a Comitetului pentru supravegherea si controlul alimentelor si hranei pentru animale a UE este programata pentru vineri, 20 iulie.
    Expertii din industria carnii au sugerat ca acest colorant a fost folosit numai de macelari individuali si de cateva firme mici de carne si ca probabil acestia nu au constientizat pericolul. Este foarte probabil ca acest colorant sa fi fost folosit ca parte din mirodeniile amestecate si folosite la fabricarea carnatilor si a burgerilor, mai degraba decat sa fi fost cumparat separat. Acest colorant a fost folosit in principal pentru produsele din carne vandute la un pret mai mic al pietei, in special cand exista mai putin de suta la suta continut de carne.
    Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca investigatiile au scos la iveala ca acest colorant era folosit in special in Marea Britanie si Republica Irlanda, dar scara la care aceasta a fost folosit nu este cunoscuta deocamdata. El a adaugat ca folosirea acestuia a fost limitata in cazul fabricarii carnatilor pentru micul dejun cu un continut minim de cereale de sase la suta, iar pentru carnea de burger cu un continut de cereale sau produse nevegetale de patru procente.
    Aceste prezentari tehnice au fost descrise drept ”scrumbia rosie” de catre Malcolm Kane, consultant independent in ceea ce priveste siguranta alimentelor, care a afirmat ca termenul se aplica tuturor carnatilor si burgerilor. Kane a declarat ca Rosu 2G face parte din familia ”azo” a colorantilor, care au fost extrasi si modificati din gudron rece, fiind asociat cu cancerul timp de mai multi ani.
    Kane a solicitat interzicerea colorantului. ”Colorantul rosu este pus in carne pentru a arata bine atunci cand este cruda. Carnea cruda se oxideaza, devenind maro, colorantul avand rolul de a o face sa para mai proaspata. Este un truc condamnabil fiind un mijloc neetic de a colora alimentele deaorece nu are niciun rol in final, cand produsul este gatit”, a declarat acesta.
    Kane a adaugat ca producatorii de carne au sustinut anterior ca, din cauza faptului ca nu exista suficienti coloranti naturali, sunt nevoiti sa se bazeze pe cei sintetici. ”Dar acest lucru nu este adevarat. Sunt o multime de sucuri stabilizatoare din struguri sau cirese care ar putea fi folosite cu acest scop”.
    Asociatia Procesatorilor de Carne din Marea Britanie nu a putut oferi detalii referitoare la cat de des este folosit acest colorant, iar Asociatia Nationala a Comerciantilor de Carne, care ii reprezinta pe macelarii independenti, nu a putut spune cat de frecvent este folosit colorantul in amestecurile cu mirodenii.
    Opinia stiintifica si completa a EFSA nu a fost publicata deocamdata, dar expertii sunt ingrijorati de modul in care Rosu 2G se transforma in organism in anilina. În cadrul unor experimente, soarecii de laborator injectati cu anilina au dezvoltat tumori canceroase.
    Grupul de cercetatori a afirmat ca nu se poate spune daca potentialul canceros al anilinei se datoreaza distrugerii materialului genetic al celulelor. Nu a fost astfel posibil sa se stabileasca o cantitate de anilina care poate fi ingurgitata astfel incat sa nu puna in pericol corpul uman.
    Concluzia la care s-a ajuns este ca ”pe baza unui metabolism similar al anilinei la animale si oameni, riscul dezvoltarii cancerului la om nu poate fi exclus. Grupul de cercetatori a retras aprobarea cantitatii zilnice acceptabile a colorantului, care era de 0,1 mg pe kilogram greutate, pe zi.
    EFSA a examinat folosirea acestui colorant ca parte din revizuirea generala a aditivilor, dupa scandalul privind Sudan I. Acest colorant care duce la imbolnavirea de cancer - folosit in general la colorarea solventilor, uleiurilor, cerurilor si cremelor de pantofi, este interzis in lanturile alimentare. În februarie 2005 a fost descoperit in pudra chilli folosita la fabricarea sosului Worcester, un ingredient frecvent intalnit in semipreparate. Ţarile in care Rosu 2G este interzis sunt: Norvegia, Suedia, Finlanda, Austria, SUA, Canada, Japonia, Elvetia, Australia.
Sursa: Rompres, 10-07-2007, Vizualizari 1359
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.