Comisie parlamentara de ancheta in cazul gripei aviare in Tulcea

Data publicării: 22-03-2008

Senatorul PNL, Norica Nicolai, a declarat, sambata, la Tulcea, ca va solicita infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta in cazul gripei aviare semnalate pe teritoriul Romaniei, transmite corespondentul ROMPRES.
Parlamentarul liberal a afirmat, in timpul unei conferinte de presa, ca din motive obiective nu a putut depune saptamana trecuta documentatia la Parlament pentru infiintarea acestei comisii, demersurile urmand sa fie reluate in prima sedinta a Senatului.
"Exista o batalie a intereselor care depaseste interesele de la nivel local. Atunci a fost o devalizare a bugetului, prin plata despagubirilor - fireasca atata vreme cat distrugi pasarile din curti particulare, dar si prin masurile de prevenire", a declarat presedintele Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai.
Un motiv in plus pentru declansarea unei anchete parlamentare in cazul focarelor de gripa aviara semnalate in perioada 2005-2007 pe teritoriul Romaniei este decizia Curtii Supreme de Justitie in cazul focarului din Brasov prin care, potrivit sursei, a fost infirmata prezenta virusului gripei aviare pe baza buletinelor de analiza din dosar.
"In cazul Brasovului, s-au evaluat pierderile inregistrate, dar in acelasi timp am stabilit si importurile de carne de pui facute de Romania in perioada respectiva. In unele cazuri, in Romania nu a fost gripa aviara", a mai spus senatorul liberal.
Presedintele Comisiei juridice a Senatului a adaugat ca in urma anchetei parlamentare se doreste stabilirea fraudelor, a prejudiciilor care au fost aduse bugetului de stat, a costurilor exacte ale campaniei de prevenire si combatere a gripei aviare, precum si beneficiarii.
"Am certitudini legate de acesti beneficiari, si ma refer la documente scrise, dar, deocamdata, nu ii voi face publici", a precizat Norica Nicolai.
In Romania, primul focar de gripa aviara a fost identificat pe 7 octombrie 2005, in satul Ceamurlia de Jos, din judetul Tulcea, in urmatoarele sapte luni fiind inregistrate alte 52 de focare in noua judete.
Cel de-al doilea val de gripa aviara s-a declansat in mai 2006, virusul fiind depistat pentru prima data si intr-o ferma avicola din judetul Brasov. In doar trei saptamani, virusul s-a raspandit in 18 judete ale tarii si a ajuns chiar si in Capitala.
In total, in Romania au fost inregistrate 128 de focare de gripa aviara, ultimul dintre ele fiind inchis pe 31 decembrie 2007, in localitatea tulceana Murighiol.
Atat operatorii turistici, cat si asociatiile de vanatoare au sustinut in repetate randuri ca, in Romania, nu a existat gripa aviara, ei sustinand ca au inregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, in urma mediatizarii excesive a focarelor de H5N1.
22-03-2008, Vizualizari 365
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.