Comunicat de presă - Campania Naţională 'Controlează-ţi Diabetul' la Craiova

Data publicarii: 14-11-2016

1 din 2 adulţi cu diabet rămân NEDIAGNOSTICAŢI şi sunt expuşi unor complicaţii grave ce pot produce dizabilitate şi chiar moarte prematură

Depistarea precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat, esenţiale pentru prevenirea complicaţiilor

Diabetul zaharat este una dintre ameninţările majore, pe plan global, la adresa sănătăţii populaţionale, prevalenţa în creştere şi complicaţiile asociate generând provocări importante, atât din punct de vedere medical, cât şi economic şi social. În prezent, 415 milioane de oameni suferă de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimează că vor apărea în următorii 25 de ani, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF).

În cele mai multe situaţii este vorba despre diabet zaharat de tip 2, care, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1 ar putea fi prevenit, dat fiind că apariţia acestei forme a afecţiunii este asociată în mare parte cu factori de risc ce pot fi controlaţi, precum: obezitate, sedentarism, alimentaţie nesănătoasă. De altfel, până la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afecţiunii, întârziată, prin adoptarea un stil de viaţă sănătos, atrage atenţia IDF. (1)

Pe lângă numărul în continuă creştere a persoanelor afectate de diabet, nediagnosticarea cazurilor sau depistarea târzie a afecţiunii reprezintă alte provocări din punct de vedere al luptei împotriva diabetului, la nivel global. Aproximativ 46.5% dintre adulţii din întreaga lume care suferă de diabet nu ştiu că au boala, iar la cei la care este descoperită afecţiunea, diagnosticul este pus atunci când complicaţiile pot fi deja instalate. (2)

Prevalenţa ridicată a diabetului zaharat este o importantă problemă de sănătate şi în România. 11.6% (3) dintre adulţii din ţara noastră au diabet, prevalenţa bolii fiind cu aproximativ 27% mai mare faţă de media de la nivel European - 9.1% (4). Totuşi, dintre cele aproape 2 milioane de adulţi care suferă de diabet, numărul celor diagnosticaţi este mult mai scăzut, atrag atenţia specialiştii.

De aceea, dacă sunt observate simptomele specifice: sete puternică, urinări frecvente, oboseală accentuată, lipsa energiei, senzaţie de foame continuă, vedere înceţoşată, scădere bruscă în greutate, ar trebuie consultat un specialist (5)! Depistarea precoce a diabetului zaharat este cheia pentru un control eficient al afecţiunii, care să asigure o calitate a vieţii cât mai bună pentru persoanele cu diabet. În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, care să ţină afecţiunea sub control, riscul de instalare a unor complicaţii grave, dizabilitante sau care pot cauza chiar moarte prematură este mult mai ridicat.

'Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentală pentru controlul afecţiunii şi reduce riscul unor complicaţii severe. Screeningul are un rol foarte important în asigurarea unui management eficient al diabetului, o dată prin faptul că ajută la diagnosticarea diabetului înainte ca boală să evolueze, iar apoi, datorită faptului că permite identificarea timpurie a complicaţiilor şi astfel se pot lua măsurile terapeutice care se impun. În acelaşi timp, trebuie avut în vedere că diabetul zaharat de tip 2, care este cea mai comună formă a afecţiunii, este asociat cu numeroşi factori de risc modificabili, ce pot fi evitaţi. Adoptarea unor comportamente de viaţă sănătoase înseamnă cea mai simplă măsură de a preveni instalarea diabetului şi a complicaţiilor care îl însoţesc, de a ne proteja sănătatea.', a declarat Prof. Dr. Maria Moţa, şef al Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi membru în Consiliul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului.

În România, în 2015, 18.919 decese au fost asociate diabetului (6). Cele mai multe dintre decesele care survin la persoanele cu diabet sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cele care pot conduce la apariţia bolii arteriale coronariane sau a infarctului miocardic (7). Nivelul crescut al colesterolului, al glicemiei sau hipertensiunea arterială sunt principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (8).

De asemenea, o parte dintre persoanele cu diabet riscă să dezvolte retinopatie diabetică, complicaţie a diabetului zaharat care afectează vasele de sânge de la nivelul retinei şi care poate cauza, în cazuri grave pierderea parţială sau totală a vederii. În lume, sunt peste 93 de milioane de persoane care au diabet şi care se confruntă şi cu retinopatie diabetică (9). Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că aproape 2% dintre persoanele care suferă de diabet de peste 15 ani au orbit complet, iar alte 10% au dezvoltat afecţiuni severe ale vederii (10). Retinopatia diabetică poate fi, însă, prevenită prin efectuarea periodică a controalelor oftalmologice şi menţinerea nivelului glucozei şi al lipidelor din sânge în limite normale (11).

O altă complicaţie a diabetului o reprezintă neuropatia diabetică, care este şi cea mai frecventă. Peste 50% dintre persoanele cu diabet dezvoltă neuropatie diabetică (12) în urma deteriorării nervilor din cauza glicemiei şi a tensiunii arteriale mult prea ridicate. Neuropatia diabetică înseamnă, pentru persoanele cu diabet, un risc de circa 25 de ori mai mare de a suferi o amputaţie, comparativ cu persoanele sănătoase (13). De multe ori, simptomele neuropatiei diabetice pot să nu fie vizibile, astfel că screeningul periodic este extrem de important pentru depistarea leziunilor timpurii ale nervilor şi asigurarea îngrijirii necesare, astfel încât să poată fi evitată progresia afecţiunii, care duce la apariţia ulceraţiilor şi, în situaţii foarte grave, la amputaţii.

Diabetul zaharat poate provoca şi disfuncţii ale rinichilor (nefropatie diabetică). Bolile renale sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu diabet, comparativ cu restul populaţiei (14), iar între 20% şi 50% dintre persoanele care au nevoie de dializă suferă de diabet, arată IDF (15). Şi mai grav este că durata de supravieţuire a persoanelor cu nefropatie diabetică în stadiu avansat, care au nevoie de dializă, este, în medie, de numai trei ani (16).

Specialiştii atrag, însă, atenţia că aceste complicaţii ale diabetului pot fi prevenite, prin menţinerea sub control, în limitele normale a glicemiei, a tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului.

În fiecare an, pe 14 noiembrie, peste 170 de ţări, printre care şi România marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Diabetului şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acest context, în perioada 12-14 noiembrie 2016 la Craiova se desfăşoară Campania Naţională 'Controlează-ţi Diabetul'. Campania include atât activităţi orientate către publicul larg, cât şi activităţi dedicate publicului profesionist, menite să atragă atenţia asupra impactului diabetului la nivelul sănătăţii populaţionale şi a importanţei prevenţiei, diagnosticării precoce, respectiv a controlului diabetului pentru gestionarea eficientă a afecţiunii.

Organizatori ştiinţifici: Asociaţia Română de Educaţie în Diabet, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova

Parteneri ştiinţifici: Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab, Asociaţia de Podiatrie

Parteneri media: TVR Craiova, SănătateaTV.ro, Tele U Craiova, Republica TV, Radio România - Oltenia Craiova, Radio Horion Craiova, ComunicateMedicale.ro, Gazeta de Sud, Jurnalul Olteniei, Cuvântul Libertăţii, Ziarul de Calafat, Indiscret Oltenia, Revista Carolina

Management campanie: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical

Referinţe:
(1), (2), (4), (5) http://www.diabetesatlas.org/
(3) Studiul PREDATORR
(6) http://www.idf.org/membership/eur/romania
(9) http://www.idf.org/wdd-index/wdd2016.html
(7), (8), (11), (13) http://www.idf.org/complications-diabetes
(10), (12) http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes/data-and-statistics
(14), (15) , (16) https://www.idf.org/sites/default/files/attachments/article_47_en.pdf
Sursa: Agerpres, 14-11-2016, Vizualizari 223
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK