Conceptul de „obez sănătos” este un mit – cercetările medicale confirmă

Conceptul de „obez sănătos” este un mit – cercetările medicale confirmă
Un studiu britanic de mare amploare infirmă ideea posibilității de a fi obez, dar în bună formă fizică și sănătos în același timp, sau ideea de obezitatesănătoasă”.

Excesul de grăsime corporală crește riscul de boli cardiovasculare cu 50%, chiar și atunci când tensiunea arterială și colesterolul sunt în limite normale, după cum arată studiul. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze dar considerate sănătoase prezintă un risc aproape de două ori mai mare de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

Obez metabolic sănătos” înseamnă markeri normali ai sănătății metabolice, în ciuda unui IMC mai mare de 30. Citiți aici mai multe despre indicele de masă corporală. Cu ajutorul calculatorului Romedic vă puteți calcula IMC-ul automat și puteți afla care este greutatea dumneavoastră normală.

 

Studiul actual a fost prezentat în cadrul Congresului European al Obezității din Portugalia (2017), și a analizat date preluate pe parcursul anilor 1995-2015, de la 3,5 milioane adulți, fără boli cardiovasculare la intrarea în studiu.

Echipa de cercetare a analizat prezența markerilor sănătății metabolice, ai tensiunii normale, colesterolului normal și lipsei diabetului, corelați cu obezitatea. Ulterior, au identificat persoanele care prezentau cel puțin o afecțiune cardiovasculară, coronariană, boală cerebrovasculară, insuficiență cardiacă sau boli vasculare periferice. Rezultatele au arătat că, prin comparație cu persoanele sănătoase și cu o greutate normală, cei considerați „obezi sănătoși” cu prezentat un risc cu 49% mai mare de boli coronariene. De asemenea, au prezentat un risc cu 7% mai are de AVC și cu 96% mai mare de insuficiență cardiacă.

Autorii studiului atrag atenția asupra necesității adoptării unui stil de viață sănătos, bazat pe sport și o dietă echilibrată pentru a ajunge la o greutate normală în funcție de înălțime și pentru a preveni astfel bolile cardiovasculare, diabetul și alte afecțiuni asociate obezității.

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: British Heart Foundation

Data actualizare: 24-05-2017 | creare: 24-05-2017 | Vizite: 361
Bibliografie
Fat but fit' idea is a medical myth, researchers find , link: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/17/fat-fit-idea-medical-myth-researchers-find/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
 • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
 • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK