Conducerea Spitalului Judetean Arad asteapta decizia Colegiului Medicilor

Data publicării: 24-04-2007

Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta asteapta decizia Colegiului Medicilor, in cazul celor trei medici aradeni acuzati de malpraxis, transmite corespondentul ROMPRES.

"La cateva zile dupa decesul acelui copil in varsta de 12 ani, in urma unei operatii de apendicita aparent banale, conducerea spitalului a demarat o ancheta administrativa in urma careia, intrucat nu au fost constatate abateri grave pe linie administrativa, s-a decis sanctionarea celor trei medici, dr.Carmen Lucan, dr.Cristian Geanta si dr. Henry Osakwe", a declarat marti, dr. Mirandolina Prisca, manager general al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.
    Ea a adaugat ca, in urma concluziilor exprimate de Comisia de malpraxis constituita in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica a judetului Arad, este posibil ca celor trei sa le fie date si alte sanctiuni, dar se asteapta si verdictul Colegiului Medicilor din judetul Arad, singurul care poate decide sanctiuni pe linie profesionala, care pot merge chiar pana la retragerea dreptului de practicare a profesiei de medic.
    In urma analizarii sesizarii depuse privitor la decesul minorului Dalin Chesa – Fagean, deces survenit in noaptea de 14/15 februarie a.c., Comisia de malpraxix constituita in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Arad, conform Ordinului MSP nr. 1343/2006, a constatat ca exista un act de malpraxis in activitatea profesionala a medicilor aradeni dr. Carmen Lucan, dr. Cristian Geanta si dr. Henry Osakwe, concluzia comisiei in cazul celor trei medici putand fi folosita in instanta de parintii copilului decedat, in cazul unui proces civil, pentru obtinerea de daune materiale si (sau) morale.
    Comisia a opinat, de asemenea, ca exista un grad de responsabilitate al personalului sectiei ATI din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, in decesul pacientului. In schimb, in cazul medicilor Zeno Moldovan si Mihai Soiu, implicati si ei in acest caz, comisia a conchis ca nu exista o situatie de malpraxix in acordarea asistentei medicale.
    Daniel Chesa-Fagean, un copil de numai 12 ani din Arad, a decedat in noaptea de 14/15 februarie a.c., la mai putin de 24 de ore de la operatia de apendicita efectuata de chirurgul Henry Osakwe.
    Cu o saptamana inainte de a fi operat, baiatul a acuzat dureri abdominale, motiv pentru care a fost consultat de doi specialisti care au dat fiecare alt diagnostic, insa nici unul nu si-a dat seama ca acesta are apendicita.
    Potrivit parintilor lui Daniel, medicul pediatru Carmen Lucan a crezut ca baiatul are o criza de vezica biliara si i-a prescris niste antibiotice, insa starea acestuia nu s-a imbunatatit in urma tratamentului, motiv pentru care au chemat la domiciliu un alt pediatru, pe Cristian Geanta, dar nici el nu a dat diagnosticul corect.
    In cele din urma, copilul a fost internat de urgenta, fiind operat de apendicita cu risc de perforare, dar a fost prea tarziu, Daniel incetand din viata la nici 24 de ore de la interventia chirurgicala. 
    La cateva zile dupa tragedie, parintii copilului au depus plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad impotriva medicilor Carmen Lucan, Cristian Geanta si Henry Osakwe, precum si impotriva membrilor comisiei medicale de la Spitalul Judetean care l-au consultat pe baiat inaintea operatiei, ei depunand de asemenea si o sesizare la Colegiul Medicilor din Arad.
    Parintii lui Daniel nu cer nici un fel de despagubiri materiale de la medicii de mai sus, insa doresc ca acestia sa plateasca pentru greseala lor.

Sursa: Rompres, 24-04-2007, Vizualizari 2039
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.