Conferinta antifumat de Ziua Mondiala Fara Tutun

Data publicării: 31-05-2008

Asociatia pentru siguranta comunitara si antidrog-Romania (ASCA) a organizat, sambata, cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun, o conferinta impotriva fumatului la care au participat medici si activisti ai societatii civile.
"Scopul acestei conferinte este dat de dorinta de a informa asupra importantei prevenirii si diminuarii consumului de tutun in randul populatiei si cu precadere la nivelul adolescentilor si tinerilor. Intrucat fumatul este una dintre plagile societatii moderne, din ce in ce mai multe persoane, si la varste din ce in ce mai fragede, sunt afectate de aceasta dependenta", a spus presedintele ASCA, Gheorghe Comanescu.
El a aratat ca este nevoie ca autoritatile sa incerce sa previna consumul de tutun, iar un rol important in lupta antifumat revine profesionistilor din domeniul sanatatii pentru ca ei se bucura de o mare incredere din partea populatiei.
Presedintele ASCA a subliniat necesitatea introducerii in programa scolara a unor cursuri despre controlul tutunului si promovarea unui stil de viata sanatos, in conditiile in care mai ales tinerii sunt expusi la acest pericol, fiind incurajati sa fumeze primele tigari de catre "reclame cu personaje intotdeauna sarmante, sexy si sofisticate, prietenii din anturaj, preturile mici si posibilitatea de a le procura foarte usor, multi dintre comercianti ignorand reglementarile in vigoare".
De asemenea, medicul Alexe Mihai de la Institutul National de Pneumoftiziologie "Prof.dr. Marius Nasta", a subliniat ca afectiunile provocate de fumat sunt diverse: cancer, emfizem pulmonar, infertilitate, impotenta, multiple afectiuni cardiovasculare si coronariene, fragilitate imunitara, arteroscleroza, sindromul tabagic fetal, scaderea capacitatii de memorare.
El a adaugat ca este cunoscut faptul ca aparitia ridurilor este mai tardiva la persoanele care nu fumeaza, iar dantura fumatorului are de suferit prin ingalbenirea dintilor si aparitia cariilor.
La eveniment au mai sustinut prezentari presedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania, dr. Simona Maria Popa, lector univ.dr. Elena Rodica Munteanu de la Universitatea Hyperion.
Potrivit datelor prezentate de specialisti, 1,3 miliarde de persoane din toata lumea consuma tutun, iar 4,9 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza acestui consum, adica mai mult decat decesele provocate de consumul de alcool, droguri, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc.
Totodata, statisticile spun ca tinerii au de trei ori mai multe sanse sa fumeze daca ambii parinti sunt fumatori, iar fumatul pasiv sau activ in perioada copilariei determina modificari genetice ireversibile la nivel pulmonar
Din circa 4.000 de substante chimice ce se gasesc in tigari, 40 dintre acestea cauzeaza aparitia cancerului, iar riscul aparitiei cancerului la plamani este de 22 ori mai ridicat la barbatii fumatori si de 12 ori mai mare la femeile fumatoare comparativ cu nefumatorii.
31-05-2008, Vizualizari 575
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.