Conjunctivita din eritemul polimorf

Eritemul polimorf este o boala infectioasa, cu caracter acut; pacientul prezinta o stare generala alterata, febra ridicata, frison si dureri intense la nivel ocular; la nivel tegumentar pot aparea urmatoarele tipuri de eruptiipapule, vezicule, pete rosiatice – aceste leziuni se distribuie cel mai adesea la nivelul membrelor, si intr-o mai mica masura la nivelul fetei. Alte leziuni cu localizare diferita fata de cea oculara, care se pot asocia acestei boli – leziuni de stomatita pseudomembranoasa, afte ale mucoasei bucale sau afte vulvare. Boala determina o afectare bilaterala a membranei conjunctivale, generand fie o forma catarala, fie o forma pseudomembranoasa de conjunctivita.

Forma de boala manifestata sub forma unei conjunctivite catarale se caracterizeaza prin – pleoape edematiate si prezenta unor flictene ce acopera conjunctiva edematiata; din fericire, simptomatologia dispare la cateva saptamani de la debut.

Forma de boala manifestata sub forma unei conjunctivite pseudomembranoase este mult mai frecvent semnalata in populatia generala, dar si mult mai grava. Pacientul prezinta o tumefiere a pleoapelor; o falsa membrana galbuie acopera conjunctiva pleoapelor; aceasta falsa membrana este groasa, are o suprafata neteda, se indeparteaza cu usurinta insa se reface destul de repede (in cateva ore) . Dupa cateva saptamani, falsele membrane vor disparea fara sa lase urme. In formele de boala cu evolutie grava, aceste false membrane vor lasa in urma un tesut cicatriceal; corneea poate fi si ea afectata, prezentand leziuni cicatriceale sau ale parenchimului. De asemenea, pe parcursul evolutiei bolii, au fost semnalate false membrane similare, la nivelul mucoasei bucale. Singurul tratament disponibil este cel simptomatic.


Data actualizare: 17-06-2013 | creare: 20-04-2010 | Vizite: 4290
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Leziuni oculare - primul ajutor
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK