Conjunctivita lemnoasa

Conjunctivita lemnoasa este o boala a globului ocular destul de rar semnalata, care apare mai ales la persoanele tinere de sex feminin. Din nefericire, pe cat de scazuta este incidenta acestei boli, pe atat de grave sunt consecintele ei pentru pacient.

Etiologia conjunctivitei lemnoase nu este inca cunoscuta. Boala determina afectarea membranei conjunctivale, care va prezenta exudate pseudomembranoase cu caracter recidivant. Frecvent este afectata si corneea.

Falsele membrane se dispun la nivelul suprafetei mucoase a pleoapelor, dar mai ales la nivelul pleoapei superioare. Falsele membrane au o coloratie galbuie si marginile externe usor dezlipite. Daca sunt indepartate, falsele membrane se vor regenera cu rapiditate. Conjunctivita lemnoasa determina un aspect indurat sau mai bine spus „lemnos” al pleoapelor. Boala se poate complica atunci cand corneea este implicata – in cel mult doua zile de la atingerea sa, corneea poate fi perforata.

Conjunctivita lemnoasa poate provoca moartea pacientului, aceasta deoarece procesul patologic se poate extinde la nivelul intregii cavitati orbitale, determinand aparitia unor exudate dure, cu caracter recidivant si malign.

Tratamentele obisnuite au ramas fara rezultat. Anumite rezultate s-au putut obtine in ameliorarea suferintei pacientului, cu ajutorul metodelor de radioterapie.

Data actualizare: 10-03-2014 | creare: 20-04-2010 | Vizite: 3813

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK