Conjunctivita neonatala

Autor: ROmedic

Conjunctivita neonatala

Conjunctivita neonatala sau oftalmia neonatala este o inflamatie a conjunctivei ochiului - membrana care captuseste o parte a globului ocular si care acopera fata interna a pleoapelor. Atunci cand conjunctivita survine la un nou-nascut vorbim de conjunctivita neonatala.

 

Conjunctivita neonatala poate fi de origine chimica, infectioasa, sau virala.

 

 • Conjuntivita chimica este provocata de medicatia topica. Astfel, instilarea unei picaturi de solutie de nitrat de argint 2% in ochii nou-nascutului era practicata in spitale pentru prevenirea conjunctivitei neonatale. Nitratul de argint este o substanta care faciliteaza aglutinarea si inactivarea gonococilor. In mod ironic, ulterior s-a descoperit ca nitratul de argint este toxic pentru conjunctiva ochiului, fiind o cauza a conjunctivitei chimice. Din acest motiv, nitratul de argint nu mai este utilizat, fiind inlocuit de antibioticele sub forma de picaturi oculare.
 • Conjunctivita infectioasa este provocata de agenti bacterieni (in special Neisseria gonorrhoeae si Chlamydia trachomatis), transmisi de o mama infectata in timpul nasterii. Infectia cu chlamydia se produce in 2-4% din nasteri, fiind responsabila pentru 30-50% din cazurile de conjunctivita la nou-nascutii sub patru saptamani. Alte bacterii (Streptococus pneumoniae si Haemophilus influenzae) sunt responsabile pentru 15% din cazurile de conjunctivita neonatala.
 • Conjunctivitele virale sunt cauzate de unele adenovirusuri, de HSV (herpes simplex virus), precum si de virusul varicelei sau rujeolei.


Semne si simptome

Conjunctivita neonatala chimica consecutiva instilatiilor cu nitrat de argint apare de obicei la 6 -8 ore dupa aplicarea solutiei si dispare spontan in 48-96 ore.

 

Conjunctivita neonatala gonococica este mai severa decat celelalte forme de conjunctivita. Apare in primele 5 zile de viata si se manifesta prin prurit intens, in general bilateral. Nou-nascutul prezinta edem sever al pleoapelor, urmat de chemozis si de exsudat abundent. Pacientii prezinta si manifestari sistemice (rinita, stomatita, artrita, meningita, septicemie). Conjunctivita gonococica poate duce la cheratita si orbire.

 

Conjunctivita neonatala cauzata de Chlamydia survine la doua saptamani de la nastere. Variaza de la forme blande cu prurit minimal la un edem sever al pleoapelor, cu secretii purulente copioase si formarea unei pseudomembrane. La fel ca si conjunctivita gonococica, conjunctivita cu Chlamydia poate fi asociata cu manifestari extraoculare: pneumonita, otita si contaminare faringeala si rectala.

Diagnostic

Diagnosticarea conjunctivitei neonatale consta intr-o examinare oftalmologica. Secretiile conjunctivale sunt prelevate si analizate pentru depistarea infectiei cu Neisseria gonorrhoeae si Chlamydia trachomatis.

Tratament

In functie de severitatea infectiei si de cauza acesteia, sunt utilizate antibiotice topice sub forma de picaturi sau unguente, antibiotice orale sau intravenoase. Irigarea ochiului cu ser fiziologic are drept scop indepartarea secretiilor purulente care se acumuleaza.


Inflamatia conjunctivei cauzata de medicatia topica la nastere se vindeca de la sine.

Complicatii


Data actualizare: 31-03-2014 | creare: 16-02-2007 | Vizite: 15624

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Nu e normal la nou-născut
 • Leziuni oculare - primul ajutor
 • Evaluarea nou-născutului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK