Consecintele medicale ale razboiului din Irak

Data publicării: 03-05-2007

Medicina militara experimenteaza tehnici de ingrijire inovatoare, ce ajung sa fie aplicate in sfera civila. in articolul aparut in revista stiintifica britanica Nature si preluat de penultimul numar al saptamanalului francez Courrier International, Emma Marris prezinta progresele infaptuite recent.
    Razboiul din Irak si cel din Afganistan pot fi redate in cateva cifre. Se stie ca aproape 3 500 de americani si-au pierdut viata in aceste conflicte armate si ca alti 24 000 au fost raniti acolo. Putini oameni cunosc, insa, o alta cifra, la fel de semnificativa, si anume cea a ratei militarilor morti in urma ranilor capatate in acele teatre de operatiuni. Din 2001, aceasta rata este de ordinul a 9,4 la suta. Altfel spus, din 1 000 de raniti, 94 mor. Or, aceasta cifra a fost de 19,1 la suta in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si de 15,8 la suta in razboiul din Vietnam. Aceasta scadere marcata se datoreaza ameliorarii mijloacelor de protectie personala, a logisticii si a materialului medical.
    Medicina militara intervine, adesea, la cateva secunde dupa o ranire, caci, in prezent, toti militarii sunt dotati cu garouri ce pot fi utilizate cu o singura mana si cu agenti de coagulare pentru stoparea fluxului sangvin. Principalii coagulanti sunt QuikClot, prezentat sub forma unui burete sau a unei pudre, si HemCon, sub forma de bandaj. Nimeni nu stie exact la salvarea cator vieti au contribuit aceste produse. ""Nu este usor sa se obtina informatii in haosul razboiului"", remarca Raymond Huey, director general al Z-Medic, laboratorul /din Connecticut, Statele Unite ale Americii/ care produce QuikClot si Wallingford.

 

Plachete liofilizate impotriva hemoragiilor

    QuikClot sub forma de pudra este fabricat cu ajutorul unor minerale poroase numite zeoliti. Desi nu se stie inca exact cum actioneaza produsul, acesta a fost aprobat pentru uz clinic. ""El contine un intreg ansamblu de agenti de suprafata"", spune dl Huey. Produsul contine, de asemenea, ioni de calciu, ce intervin in coagulare. Bandajele HemCon sunt fabricate pe baza de chitina, o substanta foarte lipicioasa extrasa din carapacea crustaceelor, care face ca bandajul sa adere la rana ""ca o banda adeziva extrafort"", explica Mike Zoormajian, director de produse in cadrul HemCon Medical Technologies, din Portland /statul american Oregon/. incarcata pozitiv, chitina atrage si aglutineaza celulele sangvine incarcate negativ. Potrivit lui Zoormajian, aceste bandaje au fost puse la punct dupa razboiul din Somalia, in care unii militari si-au pierdut tot sangele pe strada, intrucat niciun medic nu s-a putut apropia de ei. Din 2005, toti militarii americani trimisi in Orientul Mijlociu au asa ceva asupra lor si, daca este sa-i dam crezare lui Mike Zoormajian, HemCon ar fi salvat viata a peste 100 dintre ei.
    Potrivit lui Richard Jadick, un chirurg care, in 2004, a lucrat in plin centrul orasului irakian Fallujah pe langa cel de-al 8-lea regiment al puscsilor marini, Hespan - o solutie coloidala - a salvat cele mai multe vieti. Medicul isi aminteste ca a utilizat mult acest produs in timpul unei lupte indarjite in care amenajase un post de prim-ajutor intr-o sala de rugaciune parasita, cu targi puse pe blocuri de beton, in timp ce, de afara, se auzea suieratul gloantelor. Acest gen de coloid contine molecule de amidon, ce transfera in vene apa din alte tesutui. ""Hespan joaca un rol crucial, mentinand volumul de lichid din vene, explica chirurgul. Idealul ar fi, insa, de a avea sange sau produse sangvine in teatrele de operatiuni. Atunci, rata supravietuirii ar putea creste considerabil.""
    Potrivit colonelului John Holcomb, din cadrul Institutului de cercetare chirurgicala al Armatei terestre americane, acesti coloizi fac sa creasca tensiunea sangvina, dar nu au niciun efect coagulant. in caz de hemoragie, sunt necesari, in primul rand, agenti de coagulare. si, cum este greu sa se conserve sange la gheata in teren, trebuie sa se recurga la noi tehnologii. Cellphire, o societate din Rockville /statul american Maryland/, liofilizeaza plachete sangvine - ce servesc la coagulare -, prelungind, astfel, durata lor de stocare. La temperatura mediului ambiant, plachetele nu se conserva decat cateva zile, in timp ce unele produse liofilizate pot fi rehidratate, la nevoie, cu o solutie sterila. Cellphire spera sa fie in masura sa isi supuna produsul unor teste clinice in termen de 18 luni.
    Pentru colonelul Holcomb, niciun progres nu este apt, el singur, sa salveze vieti. Fara materialul adecvat, rapiditatea ingrijirii nu serveste la nimic. Astfel, poti dispune de tot sangele din lume, dar acesta nu iti va fi de niciun ajutor fara o buna protectie personala. Adevaratul scop al medicinei militare este de a plasa persoanele potrivite la locurile potrivite si in momentele potrivite. in ciuda  lipsei de date disponibile, Holcomb nu este singurul care afirma ca medicina practicata in teatrul de operatiuni a fost - intotdeauna - o sursa de progrese medicale, dintre care unele au fost rapid adaptate la practicile civile.

Sursa: Rompres, 03-05-2007, Vizualizari 1074
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.