Conservele și absorbția nutrienților din aceste alimente

Conservele și absorbția nutrienților din aceste alimente
Modul de ambalare a produselor alimentare ar putea afecta negativ modul în care sunt absorbiți nutrienții la nivelul tractului gastrointestinal, potrivit noilor cercetări realizate la Universitatea Binghamton.
Oamenii de știință au descoperit ca nanoparticulele de oxid de zinc (ZnO) în doze crescute din alimentele ingerate pot schimba modul în care sunt absorbiți nutrienții la nivelul intestinului.

Aceste nanoparticule ZnO sunt prezente în stratul interior al anumitor conserve pentru proprietățile lor antimicrobiene și pentru a preveni colorarea alimentelor producătoare de sulf. În studiul curent, s-au analizat conserve de porumb, ton, sparanghel și pui folosind spectrometria de masă, pentru a estima câte particule ar putea fi transferate în alimente. S-a constatat că alimentele acestea conțin de 100 de ori mai mult zinc decât doza zilnică permisă.

S-au analizat efectele nanoparticulelor asupra celulelor intestinale, pentru a identifica dozele care pot cauza toxicitate. Aceste particule se atașează de celulele tractului gastrointestinal și produc remodelarea sau pierderea microvililor, mici proeminențe pe suprafața celulelor absorbante intestinale care ajută la creșterea suprafeței disponibile pentru absorbție. Această reducere a suprafeței duce la o scădere a absorbției nutrienților. Unele nanoparticule, de asemenea, provoacă efecte pro-inflamatorii la doze mari și acest lucru poate crește permeabilitatea intestinală, care nu este un lucru bun – trec în sânge compuși care nu ar trebui.

Mai sunt necesare studii suplimentare, mai ales că nu se cunosc efectele pe termen lung ale ingerării acestor nanoparticule asupra sănătății. De asemenea, limitările studiului curent stau și în faptul că acestea au fost realizate doar pe modele animale, nu se cunosc efectele asupra oamenilor și nu se poate stabili o relație tip doză-efect.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Food & Function.

Sursa: Phys.org

Data actualizare: 11-04-2018 | creare: 11-04-2018 | Vizite: 119
Bibliografie
Food packaging could be negatively affecting nutrient absorption in your body, link: https://phys.org/news/2018-04-food-packaging-negatively-affecting-nutrient.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK