Consultatii de urgenta in timp real

Data publicării: 15-02-2008

Pana la sfarsitul actualului trimestru va deveni operational sistemul national integrat care va permite consultatii pentru cazurile de urgenta in timp real, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu.
Sistemul va fi instalat pe cele 700 de ambulante tip B pana la 30 iulie 2008. Din cele 700 de ambulante, 120 sunt ale SMURD, iar 580 ale Serviciilor de Ambulanta.
Sistemul permite echipajului de pe ambulanta care ajunge la caz, dar nu are medic, sa ceara consultatie unuia aflat la Centrul Regional.
In functie de parametrii transmisi de paramedic sau asistentul de pe ambulanta, medicul poate decide trimiterea unei ambulante de tip C sau a unui elicopter. In plus, dupa ce se consulta cu medicul de la centru, echipajul poate stabili tratamentul ce trebuie urmat.
Sistemul mai poate fi folosit si in cazul in care este nevoie de o a doua opinie pentru un diagnostic, si este important pentru zonele defavorizate.
Ministrul Sanatatii a mentionat ca aceste centre regionale se vor fi afla in zonele care sunt si centre universitare: Bucuresti, Iasi, Cluj, Craiova, Constanta, Mures.
El a mentionat ca, prin achizitionarea acestor ambulante care au inclus si sistemul de comunicare, s-a facut o economie de 17 milioane de euro, bani care vor fi utilizati tot in sistemul de urgenta.
Acest sistem este pe sistemul TETRA, achizitionat prin Programul Bancii Mondiale, infrastructura exista in tara la STS si MIRA si urmeaza sa se faca conectarile, a spus subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Publice, dr. Raed Arafat.
El a adaugat ca prin acest sistem unic in Europa se va putea colabora mai bine cu celelalte structuri, respectiv, politie, pompieri.
Dr. Arafat a precizat ca in caietele de sarcini s-a stipulat ca ambulantele sa aiba aceste sisteme de comunicatii integrate.
Medicul aflat la Centrul regional poate acorda consultatii la trei-patru echipaje, intrucat, in momentul in care se solicita asistenta, la centru suna un sistem de alarma, a explicat dr. Arafat. El a precizat ca sistemul este foarte important in cazul unui stop cardiac.
In martie, primele centre vor deveni functionale, a mentionat subsecretarul de stat.
Sistemul are asigurat si service-ul, iar in cazul in care un aparat se defecteaza este inlocuit cu altul. In ce priveste pregatirea personalului, dr. Arafat a spus ca aceasta este pe cale de a se face, unul dintre cursuri aflandu-se pe DVD.
Costul unei de ambulante tip B cu sistemul integrat este de 83 000 de euro.
15-02-2008, Vizualizari 385
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.