Consumul crescut de carbohidrați rafinați ar putea crește riscul pentru cancer

Consumul crescut de carbohidrați rafinați ar putea crește riscul pentru cancer

Rezultatele studiilor realizate în ultimii ani au remarcat rolul major al carbohidraților în dieta zilnică, semnalând de asemenea diferențele dintre carbohidrații simpli și cei complecși în contextul managementului ponderal și metabolic.

Un studiu recent, prezentat în timpul sesiunii științifice din cadrul întrunirii anuale a Societății Americane de Nutriție din 2016 a inclus un alt argument pentru a evita, sau cel puțin a limita, aportul de băuturi îndulcite, alimente procesate și alimente dense din punct de vedere energetic, în vederea reducerii riscului pentru cancer.

Conform studiului, s-a observat o asociere între consumul regulat de băuturi îndulcite și creșterea riscului pentru cancer de prostată de 3 ori, respectiv de 2 ori în cazul consumului crescut de alimente procesate de tip fast-food. La polul opus, consumul zilnic de carohidrați complecși proveniți din legume, leguminoase și vegetale non-amidonoase (roșii, broccoli, ciuperci), fructe și cereale integrale a fost asociat cu reducerea riscului pentru cancerul mamar de aproximativ 67%.

Consumul individual de leguminoase cum sunt fasolea uscată, mazărea, lintea și năutul a fost asociat cu reducerea semnificativă (32%) a tipurilor de cancer a căror apariție este favorizată de suprapondere și obezitate, inclusiv a cancerelor de prostată, mamar și colorectal.

Potrivit relatărilor studiului, riscul pentru cancerul de prostată a fost mai mare cu 88% în rândul persoanelor care care au consumat alimente cu index glicemic crescut- caracteristic alimentelor bogate în carbohidrați rafinați (zaharuri simple).

Studiul a fost realizat pe un lot de 3,100 de voluntari, iar colectarea datelor cu ajutorul chestionarelor de frecvență alimentară a început în anul 1991.

Acest tip de studiu nu a fost conceput pentru a demonstra relația cauză - efect dintre consumul specific de alimente și riscul de cancer, identificând doar posibila asociere dintre cele două.

Rezultatele acestei cercetări sprijină descoperirile anterioare conform cărora o dietă bogată în carbohidrați rafinați poate induce efecte adverse asupra sănătății. Aceste efecte caracteristice surplusului de greutate, ale insulino-rezistenței și ale perturbării metabolismului glucozei pot favoriza creșterea riscului pentru diferite tipuri de cancer.

Recomandările cu privire la limitarea consumului de băuturi îndulcite și al alimentelor dense din punct de vedere caloric, cum sunt sursele de carbohidrați rafinați, sunt incluse în ghidurile privind prevenția primară a cancerului. Rezultatele acestui studiu ar putea contribui la formularea indicațiilor dietetice pentru prevenirea tipurilor specifice de cancer, în special cele relaționate cu obezitatea și alimentația dezechilibrată.

Sursa: Newswise


Data actualizare: 08-04-2016 | creare: 08-04-2016 | Vizite: 374
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK