Consumul crescut de cartofi, asociat cu un risc mai mare de hipertensiune

©

Autor:

Consumul crescut de cartofi, asociat cu un risc mai mare de hipertensiune
Cartofii se numără printre alimentele cele mai consumate la nivel global, dar se pare că excesul în alimentație ar putea favoriza posibilitatea dezvoltării hipertensiunii, atât la femei, cât și la bărbați.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Brigham and Women's Hospital și Harvard Medical School, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul științific The BMJ.

Asocierea dintre consumul de cartofi și hipertensiune nu a mai fost investigată anterior, de aceea cercetătorii și-au propus să vadă în ce măsură un consum ridicat de cartofi (copți, fierți, prăjiți, piure etc.) ar putea fi implicat în apariția hipertensiunii.

Pentru studiu au fost folosite datele a peste 187,000 de persoane, care participaseră la trei studii ample desfășurate pe o perioadă de 20 de ani. În chestionarul la care aceștia răspundeau la fiecare doi ani erau solicitate și informații despre frecvența consumului de cartofi și tensiune.

Eliminând orice alți factori care ar putea cauza hipertensiune, cercetătorii au concluzionat că patru sau mai multe porții de cartofi pe săptămână (copți, fierți sau piure) au fost corelate cu un risc mai mare de hipertensiune, comparativ cu mai puțin de o porție pe lună (la femei, nu și la bărbați).

Un consum ridicat de cartofi prăjiți a fost asociat cu un risc mare de hipertensiune atât la femei, cât și la bărbați. Pe de altă parte, între chips-urile din cartofi și hipertensiune nu a fost identificată nicio corelație.

După alte analize, ceretătorii au observat că înlocuirea unei porții de cartofi cu alte legume este asociată cu un risc mai mic de hipertensiune.

O posibilă explicație a rezultatelor ar putea fi legată de indexul glicemic mai mare al cartofilor comparativ cu alte legume, care determină o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Cercetătorii atrag însă atenția că este vorba despre un studiu observațional, iar rezultatele indică o corelație, nu o legătură de tip cauză-efect. De aceea studii suplimentare sunt necesare în această direcție.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 27-12-2018 | creare: 19-05-2016 | Vizite: 4424
Bibliografie
Higher potato consumption associated with increased risk of high blood pressure, link: http://medicalxpress.com/news/2016-05-higher-potato-consumption-high-blood.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
  • Cât trebuie să fie tensiunea arterială normală?
  • Cum se măsoară tensiunea arterială?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum