Consumul crescut de zahăr asociat cu riscul de Alzheimer

©

Autor:

Consumul crescut de zahăr asociat cu riscul de Alzheimer
Cercetări recente prezintă un alt motiv pentru care excesul de zahăr are efecte nocive asupra sănătății. Oamenii de știință au descoperit o legătură  între nivelul zahărului din sânge și o enzimă ce poate fi punct critic în evoluția bolii Alzheimer.

În cadrul Universității din Bath și King's College London au fost studiate probe biologice de la persoane cu boala Alzheimer și de la persoane fără această afecțiune. Pe baza cercetărilor anterioare privind legătura dintre zahăr și afectarea celulară, oamenii de știință au dezvoltat o metodă de a eticheta proteinele afectate de zahăr cu un marker fluorescent.

Prin urmărirea și analiza acestor markeri, cercetătorii au observat că în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, excesul de zahăr din sânge afectează o enzimă numită factor inhibitor al migrării macrofagelor (MIF), printr-un proces numit glicare.

Când MIF funcționează corespunzător în creier, conferă protecție împotriva dezvoltării proteinelor anormale ce se strâng în grupuri și duc la apariția plăcilor ce sunt o marcă pentru boala Alzheimer. Când acest factor este însă afectat, nu mai poate juca acest rol vital de prevenire a dezvoltării plăcilor.

Enzimele MIF normale sunt parte a răspunsului imun la dezvoltarea proteinelor anormale din creier, din cauza faptului că zahărul afectează funcțiile MIF și inhibă complet alte funcții ce pot împreună favoriza apariția bolii Alzheimer.

Excesul de zahăr este dăunător, crescând riscul de diabet sau obezitate, iar posibila corelație dintre acesta și Alzheimer ar putea fi un motiv în plus pentru controlul consumului de zahăr alimentar.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature.

Sursa: Newatlas

Data actualizare: 06-03-2017 | creare: 06-03-2017 | Vizite: 1538
Bibliografie
Excess sugar linked to Alzheimer's in new study, link: http://newatlas.com/sugar-linked-to-alzheimers/48098/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul brun e mai sănătos decât zahărul alb
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum