Consumul de alcool afectează memoria de lucru la vârstnici

Autor:

Consumul de alcool afectează memoria de lucru la vârstnici
Memoria de lucru face parte din memoria de scurtă durată și ne ajută să ținem minte informații și evenimente recente astfel încât să le avem la îndemână pentru a lucra rapid cu ele. Odată cu vârsta, memoria de lucru începe să fie afectată, dar se pare că un rol important în degradarea acesteia l-ar avea și consumul de alcool combinat cu vârsta înaintată.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetători din cadrul Societății de Cercetare a Alcoolismului (SUA), care au realizat măsurători electrofiziologice la nivelul activității creierului și au comparat efectele alcoolului la vârstnici și la tineri.

121 de persoane au participat la studiu, dintre care 51 de vârstnici (între 55 și 70 de ani) și 70 de tineri (între 25 și 35 de ani). Toți participanții erau consumatori de alcool moderați. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul a consumat o porție de alcool menită să producă la nivelul respirației o concentrație de alcool de 0,04-0,065 g/dL, celălalt grup a primit o băutură placebo. După consum, toți participanții au primit un test al memoriei de lucru, în care erau solicitați să își amintească imagini care li se arătau pentru o scurtă durată de timp (9 secunde). În acest timp, li se făceau cu ajutorul electroencefalogramei două măsurători: puterea frontală theta (FTP) și puterea posterioară alpha (PAP), ambele asociate cu efortul cognitiv și menținerea informației vizuale.

S-a observat că în timp ce participanții operau cu memoria de lucru, PAP era mult mai scăzut la cei vârstnici, iar alcoolul a crescut nivelul PAP la cei tineri, dar l-a scăzut la cei în vârstă.

Deși este un studiu mic, rezultatele sugerează că persoanele de vârsta a treia sunt mult mai sensibile decât cele tinere la electele neurocomportamentale ale consumului de alcool.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-07-2016 | creare: 21-07-2016 | Vizite: 524
Bibliografie
Working memory in aging adults becomes increasingly affected by alcohol, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160715181713.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Amintirile false
 • De ce uităm?
 • Efectele consumului de alcool asupra performanțelor sexuale la barbați
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK