Consumul de canabis ar putea fi un factor de prevenire a diabetelor (expert)

Data publicării: 22-08-2017

Persoanele care consumă canabis ar putea avea o mai mică probabilitate de a dezvolta vreun tip de diabet, ca urmare a alterărilor pe care le provoacă această plantă în organism, potrivit medicului mexican Juan Carlos Restrepo.

Diabetul este direct legat de obezitate şi ambele afecţiuni sunt blocate de receptorii la cabinoide pe care îi avem în creier şi care, în contact cu marijuana, "menţin echilibrul metabolismului glucozei", notează expertul citat de EFE.

"Cabinoidele din organism previn sau ameliorează diabetele sau prediabetele", potrivit medicului mexican, care a atras atenţia că numărul redus al studiilor pe această temă menţin "incertitudinea".

El a avertizat însă că stimularea receptorului CBQ1 şi în mai mică măsură a CB2 de către Delta9 THC, componentul psihoactiv al canabisului, stimulează pofta de mâncare, fapt ce poate duce la generarea de grăsimi în organism.

"Acest lucru face să crească riscul bolilor cardiovasculare prealabile dezvoltării diabetului de tip 2", a explicat medicul la o conferinţă de presă prilejuită de America Expoweed 2017, un eveniment dedicat canabisului, care a avut loc între 18 şi 20 august la Ciudad de Mexico.

Totuşi s-a remarcat o mai mică prevalenţă a obezităţii corelată consumului de canabis, potrivit unui studiu realizat de The Third National Health and Nutrition Examination Survey din SUA şi citat de Juan Carlos Restrepo.

Pe de altă parte, componentul Delta9 THC "este asociat unui indice scăzut al masei corporale" evitând obezitatea ca urmare a accelerării metabolice.

"Consumul de THC duce la scăderea în greutate, iar schimbarea din metabolism provocată de substanţă predispune la o modificare a obiceiurilor de viaţă (...) se ştie că diabetul este întotdeauna legat de stilul nostru de viaţă", susţine Restrepo.

THC contribuie, de asemenea, la creşterea sensibilităţii la insulină şi la protejarea de hiperglicemie, a adăugat el.

"Reduce glucoza, adipozitatea şi obezitatea", asigură expertul, potrivit căruia sunt necesare mai multe studii, deoarece cabinoidele acţionează în mod individual, în funcţie de organism.
Sursa: Agerpres, 22-08-2017, Vizualizari 152
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.