Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
©
Autor: Redacția ROmedic
Nucile conțin numeroase substanțe nutritive cum ar fi grăsimi nesaturate, proteine, minerale și vitamine. Sunt singurele fructe cu coajă lignificată ce asigură o cantitate semnificativă de acid alfa-linoleic, o formă vegetală de Omega-3.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică arată că nucile pot reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Afirmația a fost făcută în urma analizei unui număr de 61 de studii clinice, observându-se o reducere a valorilor pentru colesterol total, trigliceride, LDL colesterol și ApoB – apolipoproteina primară gasită în LDL colesterol. Acești parametri sunt factori cheie în evaluarea riscului cardiovascular.
Conform studiilor, consumul a două porții de nuci zilnic contribuie la reducerea colesterolului total și a LDL-colesterolului. Participanții la studii, în număr de 2.582, au consumat nuci zilnic, iar doza a variat între 5-100 g/zi.
Consumul regulat de nuci a fost asociat cu o reducere a colesterolului LDL cu aproximativ 9-16% și a presiunii sangvine diastolice cu 2-3 mmHg, dar și cu reducerea colesterolului total, creșterea valorilor colesterolului HDL, reducerea valorilor proteinei C-reactive asociate inflamației și îmbunătățirea funcției arteriale.
Acești factori influențează riscul de boli cardiovasculare, minimizarea lor reprezentând un pas important în menținerea sănătății inimii. Nucile nu sunt doar o importantă sursă de Omega-3, ci și de fibre și proteine, esențiale bunei funcționări a organismlui.
Sursa: Medical Xpress
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică arată că nucile pot reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Afirmația a fost făcută în urma analizei unui număr de 61 de studii clinice, observându-se o reducere a valorilor pentru colesterol total, trigliceride, LDL colesterol și ApoB – apolipoproteina primară gasită în LDL colesterol. Acești parametri sunt factori cheie în evaluarea riscului cardiovascular.
Conform studiilor, consumul a două porții de nuci zilnic contribuie la reducerea colesterolului total și a LDL-colesterolului. Participanții la studii, în număr de 2.582, au consumat nuci zilnic, iar doza a variat între 5-100 g/zi.
Consumul regulat de nuci a fost asociat cu o reducere a colesterolului LDL cu aproximativ 9-16% și a presiunii sangvine diastolice cu 2-3 mmHg, dar și cu reducerea colesterolului total, creșterea valorilor colesterolului HDL, reducerea valorilor proteinei C-reactive asociate inflamației și îmbunătățirea funcției arteriale.
Acești factori influențează riscul de boli cardiovasculare, minimizarea lor reprezentând un pas important în menținerea sănătății inimii. Nucile nu sunt doar o importantă sursă de Omega-3, ci și de fibre și proteine, esențiale bunei funcționări a organismlui.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 24-11-2015 | creare: 20-11-2015 | Vizite: 1980
Bibliografie
https://medicalxpress.com/news/2015-11-tree-nut-consumption-cardiovascular-disease.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Bolile cardiovasculare în sarcină
- Endocardita infecțioasă în sarcină
- Hipertensiunea pulmonară (HTP) la gravidă
- Sindromul Eisenmenger la gravidă
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Abordarea pacienților cu boli cardiovasculare
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Virusul HPV la barbati (toata lumea discuta despre HPV la femei, dar la barbati mai putin)
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Tratament naturist pentru urmatoarele boli cardiovasculare
- Descifrare ecocardiografie
- Consumul de nuci = ingrasare?