Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson

Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson
Parvalbumina, o proteină cu rol în legarea calciului și care este prezentă în anumite tipuri de pește s-ar părea că este implicată în prevenirea formării agregatelor de alfa-sinucleină asociate bolii Parkinson. Studiul suedez desfășurat în cadrul Chalmers University of Technology se alătură cercetărilor anterioare care sugerează rolul benefic al consumului de pește pentru susținerea pe termen lung a sănătății neurologice.

De ce „mor” celulele creierului în boala Parkinson și despre efectele toxice ale alfa-sinucleinei citiți pe larg în articol.
Printre mecanismele care justifică rolul consumului de pește pentru îmbunătățirea funcției cognitive se numără efectele acizilor grași esențiali Omega-3 și Omega-6 care se găsesc într-un raport optim în speciile de pește, la care se adaugă mai nou efectele parvalbuminei.

Alfa-sinucleina manifestă efecte toxice atunci când capacitatea celulei de a o degrada este depășită, lucru care conduce la acumularea ei în exces și implicit la moarte celulară. Parvalbumina utilizează alfa-sinucleina în beneficiu propriu și astfel previne acumularea și formarea plăcilor de amiloid în care predomină această proteină, implicate în patogenia bolii Parkinson.

Alte afecțiuni neurodegenerative care implică acumularea structurilor amiloide ce interferează cu funcția cerebrală sunt boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică și boala Huntington. Astfel, autorii doresc să cerceteze mai departe asocierea dintre consumul de pește bogat în parvalbumină și sănătatea neurologică, informațiile obținute în urma acestui studiu fiind insuficiente pentru a stabili cauzalitatea.

Tot acești încurajează consumul de pește în contextul unui tipar alimentar sănătos, cum este dieta mediteraneană de exemplu. Studii anterioare sugereză o prevalență mai redusă a cazurilor de Alzheimer și Parkinson la persoanele care au aderat la principiile unei diete meditereene, în cadrul căreia se recomandă un aport regulat de pește.


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-05-2018 | creare: 09-05-2018 | Vizite: 70
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biopsia glandei salivare ar putea stabili diagnosticul de boală Parkinson în faza de debut
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
    Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK