Consumul de zahăr, dăunător sănătăţii mentale?

Autor:

Consumul de zahăr, dăunător sănătăţii mentale?
Dacă efectele negative ale consumului de zahăr sunt cunoscute pentru dantură sau greutatea corporală, un studiu recent realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că şi sănătatea mentală ar putea fi afectată. Rezultatele au fost însă primite cu scepticism de către unii experţi.

Studiul a constat în compararea consumului de zahăr a 8000 de persoane cu incidenţa unor tulburări psihice comune, precum anxietatea şi depresia. Datele despre participanţi au fost preluate dintr-un studiu longitudinal britanic, aceştia fiind monitorizaţi în perioada 1985-1988, după care au completat un chestionar la fiecare câţiva ani.

Autorii au observat o posibilitate ridicată în cazul bărbaţilor cu un consum ridicat de zahăr să dezvolte anxietate sau depresie în decurs de cinci ani, precum şi un „efect advers” al zahărului asupra sănătăţii mentale a ambelor sexe.

Studiul a fost însă criticat din mai multe motive: autorii au avut în vedere consumul de zahăr declarat de către participanţi, nu au făcut diferenţa între zahărul prezent în mod natural în alimente şi zahărul adăugat, nu au luat în calcul şi zahărul din alcool. Prin prisma acestora, criticii consideră că dovezile nu sunt suficiente pentru a dovedi că o reducere a consumului de zahăr ar contribui la protecţia împotriva depresiei sau a anxietăţii şi că rezultatele trebuie private cu precauţie.

Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 28-07-2017 | creare: 28-07-2017 | Vizite: 231
Bibliografie
Sugar not so sweet for mental health, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-sugar-sweet-mental-health.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • MIT: Zahărul brun e mai sănătos decât zahărul alb
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK