Continutul de dioxina din iaurturile Danone este de aproape 15 ori mai scazut decat limita maxima admisa

Data publicării: 29-08-2007

Continutul de dioxina din iaurturile Danone este de aproape 15 ori mai scazut decat limita maxima admisa, a declarat pentru ROMPRES presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/, Radu Roatis.
    Acesta a precizat ca in urma interpretarilor efectuate pe buletinele de analiza sosite de la Laboratorul Comunitar de Referinta din Budapesta a reiesit un continut de dioxina in guma de guar din iaurt de 0,33 picograme/gram, in timp ce limita maxima admisa este de 3 picograme/gram.
    "In aceste conditii putem afirma ca nu exista nici un risc pentru consumatorii romani", a spus Roatis.
    Rezultatele analizelor efectuate la Laboratorul ungar au fost transmise marti seara autoritatilor romane, relevand faptul ca nu au fost gasite substante nocive pentru consumatori in guma de guar, cunoscuta sub denumirea E412. Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse.
    ANSVSA si compania Danone au retras de pe piata romaneasca intreaga cantitate de iaurturi cu fructe suspectata a fi contaminate cu dioxina (o substanta cu potential toxic si cancerigen).
    Autoritatea veterinara a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje al Comisiei Europene, in data de 14 august, referitoare la prezenta gumei de guar, posibil contaminata cu dioxina in iaurturi cu fructe. Alerta CE a vizat mai multe state membre, care au fost avertizate sa analizeze cantitatile de guma de guar si sa se asigure ca nu au fost folosite in fabricarea unor produse, sau daca acest lucru s-a intamplat deja, sa retraga de pe piata produsele respective.
Sursa: Rompres, 29-08-2007, Vizualizari 494
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.