Contraceptivele orale folosite de femei sunt daunatoare pestilor

Data publicării: 22-02-2008

Canada are atat de multe lacuri incat isi poate permite ca pe unele sa le foloseasca pentru efectuarea unor experimente. Karen Kidd, ecotoxicolog in cadrul Universtitatii din New Brunswick, a facut un experiment intr-un lac din nord-vestul orasului Ontario. Ea "a otravit" acest lac cu estrogeni, unul dintre hormonii care le ajuta pe femei sa controleze menstruatia, pentru a stabili ce efecte au acestia asupra vietii acvatice si ce masuri trebuie luate pentru preveni efectele acestor hormoni eliminati in apele reziduale, noteaza editia online a revistei The Economist.
Oamenii elimina multi estrogeni cand folosesc toaleta. O parte sunt naturali, dar o alta parte sunt sintetici, provenind din anticonceptionalele orale folosite de femei. Exista o puternica suspiciune potrivit careia acesti estrogeni nu sunt indepartati prin tratarea apelor reziduale (unele metode functioneaza, altele nu), afectand serios apele raurilor si lacurilor in care se deverseaza. Pana in prezent, nu au existat dovezi in acest sens, dar dr Kidd a vrut sa descopere daca aceste suspiciuni sunt intemeiate. Asa cum a sustinut in cadrul unei conferinte a American Association for the Advancement of Science, care a avut loc la Boston, sunt intemeiate.
Algele, bacteriile si nevertebratele din lacuri au parut neafectate de extra hormonii pe care cercetatoarea i-a aruncat in lac, la intervale regulate de timp. Pestii insa au avut cel mai mult de suferit.
In cazul craietelui sau boisteanul (Phoxinus Phoxinus) prezenta estrogenilor in habitatul sau a dus la oprirea procesului de crestere si a procesului reproductiv. Masculii s-au feminizat: productia lor de sperma a intarziat si au inceput chiar sa produca icre. Dupa doi ani de tratament, populatia de boisteni a disparut.
Alte schimbari au durat mai mult timp. Cleanul (Leuciscus Cephalus) se maturizeaza mai lent decat craietele si poate trai mai mult decat acesta cu cativa ani. Cleanul a reusi sa reziste inca trei ani inainte ca lipsa de fecunditate a masculilor sa duca la disparitia speciei.
Chiar si cea mai mare populatie de pesti a lacului, pastravul , a fost afectata dupa disparitia populatiei de boisteni care constituie o sursa importanta de hrana pentru acest peste pradator. Rezultatul a fost acelasi: mai putini pastravi si confirmarea ca estrogenii afecteza pestii, chiar si in concentratii scazute.
Vestile bune sunt ca lucrurile au revenit la normal repede, de indata ce tratamentul hormonal a incetat. Tratarea apelor reziduale in mod corespunzator ar putea rezolva aceasta problema. Controlul asupra vanzarilor de pilule contraceptive nu va fi necesar, iar pescarii vor putea sa foloseasca din nou plasele si sa prinda pestii fara restrictie.
22-02-2008, Vizualizari 713
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.