Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale

Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale

©

Autor:

Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale
Contraceptivele orale administrate înainte sau în timpul sarcinii nu cresc riscul de a dezvolta defecte congenitale la făt, conform unui nou studiu publicat în The British Medical Journal. Cercetătorii din cadrul Harvard T. H. Chan School of Public Health È™i Statens Serum Institut (Danemarca) au observat că prevalenÈ›a defectelor congenitale prezente la naÈ™tere sau care au fost diagnosticate pe parcursul primului an de viață a fost distribuită uniform în rândul populaÈ›iei studiate, independent de utilizarea contraceptivelor orale.

DeÈ™i anticoncepÈ›ionalele au o eficiență mai mare de 99% dacă sunt utilizate corespunzător, se estimează că 9% dintre femeile care au folosit contraceptive orale rămân însărcinate în primul an de administrare. De asemenea, femeile care doresc să conceapă un copil întrerup administrarea contraceptivelor cu cel puÈ›in câteva luni înainte de concepÈ›ie. Luând în considerare distanÈ›a mică dintre încetarea tratamentului hormonal È™i sarcină, sunt foarte puÈ›ine informaÈ›ii referitoare la posibilele efecte ale expunerii intrauterine la hormonii conÈ›inuÈ›i de contraceptivele orale asupra sănătății fătului.

Studiul a colectat informaÈ›ii cu privire la utilizarea contraceptivelor orale È™i la cazurile de malformaÈ›ii congenitale. Au fost analizate datele cu privire la  880 694 de naÈ™teri de feÈ›i vii consemnate în registrele medicale din Danemarca. Copiii care au fost incluÈ™i în studiu au fost urmăriÈ›i timp de un an pentru depistarea anomaliilor congenitale nediagnosticate la naÈ™tere. Momentul întreruperii medicaÈ›iei contraceptive a fost estimat pe baza ultimei prescripÈ›ii medicale.

S-a constatat că aproximativ 2,5 % dintre nou-născuÈ›ii incluÈ™i în studiu au fost diagnosticaÈ›i în primul an de viață cu malformaÈ›ii congenitale severe. În rândul femeilor care au participat la studiu, 69% au încetat administrarea contraceptivelor orale cu cel puÈ›in 3 luni înainte de concepÈ›ie, în timp ce 21% nu au utilizat niciodată anticoncepÈ›ionale. 8% dintre mame au întrerupt administrarea anticoncepÈ›ionalelor cu 0-3 luni înainte de a rămâne însărcinate È™i 1% din totalul femeilor incluse în această analiză au utilizat contraceptivele după instalarea sarcinii.

A fost analizată relaÈ›ia dintre anomaliile congenitale È™i utilizarea contraceptivelor orale atât pe parcursul sarcinii, dar È™i înainte de concepÈ›ie (în cazul femeilor care au încetat tratamentul cu 0-3 luni înainte de a rămâne însărcinate). Nu s-a găsit o relaÈ›ie de cauzalitate, astfel s-a observat că medicaÈ›ia contraceptivă nu influenÈ›ează riscul de malformaÈ›ii congenitale.

Această observaÈ›ie este importantă atât pentru viitoarele mame, dar È™i pentru profesioniÈ™tii în sănătate.

Data actualizare: 25-01-2016 | creare: 25-01-2016 | Vizite: 1709
Bibliografie
(1) Oral contraceptives don't increase risk of birth defects, link: http://news.harvard.edu/gazette/story/2016/01/oral-contraceptives-dont-increase-risk-of-birth-defects/
(2)Maternal use of oral contraceptives and risk of birth defects in Denmark: prospective, nationwide cohort study, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26738512
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Contraceptivele orale - avantaje È™i riscuri
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum