Convingerile politice sunt inscrise in creier

Data publicării: 11-09-2007

Preferintele politice nu reprezinta doar o suma a experientelor de viata - afirma oamenii de stiinta. Ele tin, de asemenea, si de diferente pur biologice aparute in constructia si activitatea creierului, precum si de o constructie genetica diferita. Acest lucru este demonstrat de cercetarile publicate in urma cu cateva zile, intreprinse de o echipa de cercetatori de la Universitatea New York, relateaza Rzeczpospolita.
    Liberalii si conservatorii gandesc diferit. Nu este vorba aici despre conceptia despre lume, ci despre activitatea de baza a scoartei cerebrale, a descoperit echipa de cercetatori condusa de David Amodio.
    "Votam pentru un anume partid in functie de diferentele neurologice", au scris cercetatorii in editia on-line a "Nature Neuroscience".
    Se cunostea deja faptul ca persoanele care se declara conservatoare se opun oricarui fel de schimbari, in timp ce persoanele cu vederi liberale, supuse acelorasi analize, sunt mult mai flexibile si se adapteaza mai usor schimbarilor.
    De ce se intampla asa? Pentru a verifica, oamenii de stiinta americani au recurs la un test simplu cu 43 de voluntari. Acestia trebuiau sa stea jos in fata unui ecran, pe care apareau literele "M" sau "W". In functie de litera pe care o vedeau, voluntarii trebuiau sa apese unul dintre cele doua butoane care corespundeau literelor. Functionarea creierului lor era urmarita prin electroencefalograme (EEG).
    Inainte de inceperea testului, cercetatorii i-au rugat pe participanti sa completeze o ancheta, in care fiecare trebuia sa-si exprime convingerile pe o scara de la +5 la 5. Cu cat cifra era mai mare, cu atat vederile erau mai liberale, cu cat era mai mica - vederile erau mai conservatoare.
    Oamenii de stiinta au efectuat cu fiecare persoana aprox. 500 de teste cu literele. Insa "M" si "W" nu au fost aprinse intamplator - in aproape 80% din cazuri a aparut aceeasi litera. Participantii la test au apasat mult mai des butonul corespunzator.
    Si aici s-a ascuns progresul cercetatorilor. "Din moment ce apare tot timpul acelasi impuls, expunerea unui alt lucru devine o surpriza", a explicat David Amodio.
    Conservatorii s-au lasat surprinsi mult mai des decat liberalii. Au apasat acelasi buton, in locul celuilalt, corect, in 47% din cazuri. Liberalii au gresit mai putin - doar in 37% din cazuri.
    Rezultatele acestea au fost confirmate de analiza inregistrarii activitatii electrice a creierului (EEG). Liberalii aveau o activitate de doua ori mai mare a asa numitului cortex cingulat anterior. Aceasta regiune este legata de concentrare. Dupa cum observa cercetatorii americani, ea este responsabila de comportamentul in situatii care necesita o rupere de obisnuinte.
    Asta nu inseamna ca liberalii sunt mai buni decat conservatorii, a subliniat Amodio. "Pot exista situatii in care sensibilitatea mai redusa si reactiile stabile sunt mai avantajoase, de pilda atunci cand impulsurile distrag atentia", a indicat el.
Sursa: Rompres, 11-09-2007, Vizualizari 526
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.