Convulsiile febrile

Autor: ROmedic

Convulsiile febrile

Convulsiile febrile sunt specifice sugarului si copilului mic si se produc in conditiile unei cresteri rapide a temperaturii (depaseste 38ºC). Aceasta febra nu se datoreaza unei infectii a sistemului nervos central. In general, convulsiile sunt de scurta durata, manifestandu-se mai putin de 15 minute.

 

Convulsiile febrile sunt cele mai frecvente convulsii ocazionale: aproximativ 3% dintre copiii cu varste intre 3 luni si 6 ani sufera o convulsie atunci cand au febra. Prima criza, deseori unica, survine de obicei in al doilea an de viata. Aproximativ 4 din 10 copii care au avut convulsii febrile, se vor confrunta din nou cu aceasta problema, desi riscul depinde de la copil la copil.

 

In timpul unei convulsii, copilul isi pierde constienta; mainile si picioarele fac miscari mici si repetate; pielea este palida, iar pentru scurt timp poate deveni albastra. In cateva minute, criza ia sfarsit, iar tremuraturile inceteaza. Culoarea fetei revine la normal, iar copilul isi recapata starea de constienta.


Cauze

Cauza pentru convulsiile febrile este reprezentata de cresterea rapida a temperaturii corporale. In plus, se pare ca exista o predispozitie genetica pentru aparitia convulsiilor febrile, caci acestea se regasesc in unele cazuri in antecedentele familiale.

 

Un alt factor de risc pentru convulsiile febrile este reprezentat de infectiile repetate ale copilului. Astfel, convulsiile febrile apar deseori in contextul unei infectii acute a cailor respiratorii (otita medie, rinofaringita, etc.), fiind prima manifestare a bolii.

 

Unul din 1000 de copii sufera convulsii febrile in interval de 8 -10 zile dupa administrarea vaccinului impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Este vorba doar de a zecea parte din cazurile de convulsii febrile cauzate de rujeola.
Copiii predispusi la convulsiile febrile ar trebui sa urmeze acelasi program de vaccinare.


Forme clinice

Exista doua categorii de convulsii febrile:


1.Crizele simple sunt cele mai frecvente. Se manifesta ca o criza motorie generalizata, de scurta durata, fara dificultati in respiratie. Copilul isi recapata in scurt timp constienta inainte de a fi vazut de medic.

 

2.Crizele complexe reprezinta 20% din convulsiile febrile, mai frecvente in primele 18 luni de viata. Aceste crize dureaza 30 minute, se pot repeta in urmatoarele 24 ore si prezinta un risc crescut de sechele neurologice.


Prevenire si tratament

Convulsiile febrile au tendinta de a se repeta, ingrijorand parintii care doresc sa previna reaparitia acestora. Cea mai buna metoda de prevenire a convulsiilor febrile consta in impiedicarea cresterii rapide a temperaturii prin mijloace antitermice. In perioadele febrile, medicul poate administra timp de cateva zile un tratament profilactic cu Diazepam.

 

In general, convulsiile febrile au o durata scurta, copilul recapatandu-si starea de constienta inainte de a fi vazut de medic. Alteori insa, copilul ajunge la spital in convulsii si i se administreaza tratamentul conventional pentru convulsiile febrile cu benzodiazepine. Concomitent, se iau masuri pentru scaderea temperaturii: se administreaza Paracetamol sau alte antitermice sub forma de supozitoare.

Concluzii pentru atitudinea parintilor:

Combateti convulsiile febrile inlaturand cauza lor: cresterile bruste ale temperaturii la copil prin diferite mijloace antitermice. Profilactic, in perioadele febrile, timp de cateva zile, se administreaza copilului un tratament cu Diazepam oral: 0,5-1mg/kg/zi, in 3-4 prize zilnice.

O solutie mai sigura si mai linistitoare este administrarea de Desidin intrarectal, la nevoie.(Desidin este o forma de diazepam destinat administrarii intrarectale - supozitor). Aveti grija sa nu depasiti doza zilnica corespunzatoare greutatii copilului.

 

Alte mijloace de scadere a temperaturii: impachetari reci, baie calda prelungita progresiv racita.

In cazul aparitiei convulsiilor, acestea in general dureaza putin. In cazul in care crizele sunt prelungite mergeti de urgenta cu copilul la camera de garda.


Data actualizare: 07-03-2014 | creare: 14-02-2007 | Vizite: 19402

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK