Copiii cu ADHD nu recunosc fețele furioase

©

Autor: Redacția ROmedic

Copiii cu ADHD nu recunosc fețele furioase
Hiperactivitatea, lipsa de atenție și comportamentul impulsiv al copiilor cu ADHD le pot crea probleme sociale și de excludere din grupul celor de vârsta lor. Un studiu recent realizat de o echipă de psihologi și neurologi din Japonia a arătat că o posibilă cauză a dificultății acestor copii de a stabili și menține relații cu ceilalți ar putea fi incapacitatea creierului lor de a recunoaște expresiile faciale care indică furia pe chipurile celorlalți.

La studiu au participat 26 de copii, dintre care jumătate aveau ADHD. Cercetătorii le-au arătat imagini cu fețe umane vesele și furioase, în timp ce activitatea creierului le-a fost monitorizată prin intermediul spectroscopiei. La copiii sănătoși s-a observat un răspuns hemodinamic semnificativ în emisfera dreaptă la ambele tipuri de expresii faciale. La copiii cu ADHD creierul nu a reacționat la fețele furioase, ci doar în cazul fețelor vesele.

Aceste rezultate i-au determinat pe autori să concluzioneze că baza neuronală la nivelul căreia are loc recunoașterea facială este diferită la copiii cu ADHD față de copiii care nu au această tulburare.

ADHD este o tulburare care se caracterizează printr-un comportament hiperactiv, incapacitatea de concentrare sau de control a comportamentului.  ADHD debutează de cele mai multe ori în copilărie, dar poate continua și la vârsta adultă. Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei tulburări, dar se presupune că ar fi implicați factori genetici și de mediu.

Data actualizare: 09-02-2019 | creare: 01-10-2014 | Vizite: 4259
Bibliografie
ADHD: Brains not recognizing an angry expression, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-brains-angry.html
Attention deficit hyperactivity disorder, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002518/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Percepția facială se dezvoltă la bebeluși mult mai repede decât se credea
  •