Copiii preșcolari imită comportamentul sedentar al părinților

Copiii preșcolari imită comportamentul sedentar al părinților
Rezultatele unei analize realizată de National Institutes of Health a identificat o corelație directă între activitatea fizică la părinți, respectiv comportamentul acestora sedentar și nivelul de activitate fizică al copiilor de vârstă preșcolară.

Copiii pășesc pe urmele părinților literalmente

Aproximativ 60% dintre copiii cu vârste între 2 și 5 ani incluși în studiu erau normoponderali, 30% erau supraponderali și 10% dintre preșcolari sufereau de obezitate. Un trend ascendent al obezității a fost observat și în rândul părinților, dintre care 76% erau supraponderali sau obezi. Aceștia au purtat dispozitive pentru monitorizarea activității fizice circa 12 ore/zi, minimum 3 zile în timpul săptămânii și una în weekend, maximum 7 zile.

Astfel s-a observat că atunci când părinții au petrecut până la 40 de minute realizând activitate fizică de intensitate moderată, valori asemănătoare au fost înregistrate și în cazul copiilor. Respectiv, atunci când părinții manifestau comportamente sedentare în 60% din timpul în care au purtat dispozitivele, valori similare (50%) au fost observate în rândul preșcolarilor.

În urma interpretării statistice a datelor colectate s-a remarcat faptul că pentru fiecare minut petrecut în activități sedentare de către părinți, comportamnetul sedentar al copiilor s-a majorat cu circa 0,10 minute.

La polul opus, pentru fiecare minut de activitate fizică ușoară la părinți, copiii au manifestat o creștere a intervalului rezervat activității fizice estimată la 0,06 minute.

Deși studiul nu este reprezentativ pentru populația generală, acesta poate genera reflecții cu privire la importanța modelului parental pentru a insufla copiilor de la vârste fragede comportamente ale stilului de viață sănătos și activ.

Rezultatele studiului au fost publicate în American Journal of Preventive Medicine sprijină un alt raport publicat în anul 2015 potrivit căruia mai puțin de jumătate dintre copiii cu vârsta între 2 și 5 ani desfășoară minimul recomandat de 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă.

Aflați din articol cum puteți să vă creșteți motivația de a face sport pentru a fi un exemplu de urmat pentru copii și cei dragi.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-01-2017 | creare: 11-01-2017 | Vizite: 252
Bibliografie
Impact of parent physical activity, sedentary behavior on their preschool children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170109102435.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sportul și copiii
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK