Copiii sub 8 ani, cei mai afectaţi de utilizarea necorespunzătoare a beţişoarelor de urechi (studiu)

Data publicarii: 11-05-2017

Peste 260.000 de copii şi adolescenţi cu vârste sub 18 ani au ajuns, în perioada 1990 - 2010, la departamentele de urgenţă ale spitalelor din Statele Unite din cauza rănilor cauzate de beţişoarele de urechi, conform unui studiu realizat recent, citat de Reuters. Zilnic, în medie, 36 de copii sunt aduşi de părinţi la camerele de gardă ale unităţilor medicale din SUA din cauza folosirii necorespunzătoare a acestor obiecte de igienă, majoritatea pacienţilor având sub 8 ani, notează cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au efectuat o analiză a datelor provenind de la Sistemul Electronic Naţional de Supraveghere a Accidentărilor din Statele Unite (National Electronic Injury Surveillance System - NEISS), care cuprinde informaţii reprezentantive la nivel naţional de la departamentele de urgenţă din cadrul spitalelor pentru a estima numărul de răniri cauzate în cazul copiilor de utilizarea beţişoarelor pentru urechi.

''(Cercetarea - n.r.) subliniază concepţia greşită potrivit căreia adulţii şi copiii trebuie să-şi cureţe canalul auricular acasă'', a susţinut autorul principal al studiului, dr. Kris Jatana, medic pediatru specializat în tratarea bolilor de urechi, nas şi faringe la Spitalul de Pediatrie din Columbus, Ohio. "Deşi aplicatoarele cu vârful din bumbac par inofensive la prima vedere, folosirea lor pentru curăţarea urechilor implică numeroase riscuri potenţiale", a subliniat acesta.

Jatana şi colegii săi notează în numărul din ''Journal of Pediatrics'' din această lună că beţişoarele de urechi au fost create în anii '20 pentru curăţarea urechilor bebeluşilor, însă de atunci au existat dovezi ale riscurilor pe care le implică utilizarea acestora.

Cercetătorii estimează că în total 263.338 de copii cu vârste sub 18 ani au ajuns la departamentele de urgenţă ale spitalelor din Statele Unite între anii 1990 şi 2010 din cauza rănilor cauzate de beţişoarele de urechi. Circa 40% dintre vizite erau ocazionate de prezenţa unor corpi străini în urechile copiilor, aproximativ 35% de sângerări, iar circa 17% de dureri la acest nivel.

În urma consultaţiilor, aproximativ 30% dintre copii au fost diagnosticaţi cu prezenţa unor corpi străini în urechi, un sfert au fost diagnosticaţi cu perforaţie de timpan, iar circa 23% cu traumatisme ale ţesuturilor moi ale urechii.

Aproximativ 67% dintre cazuri au vizat copii cu vârste de până la 8 ani, circa 40% dintre aceştia având sub 3 ani, mai arată sursa citată.

Aproape toate accidentele s-au petrecut în locuinţe şi au fost cauzate în timpul curăţării urechilor, notează cercetătorii.

''Am aflat de-a lungul anilor că practica de a introduce aceste produse în urechi nu este sigură'', a menţionat Jatana. Medicul îi sfătuieşte pe părinţi să cureţe urechile copiilor cu apă şi săpun.

De asemenea, pentru evitarea accidentelor cauzate de aceste obiecte, specialiştii recomandă ca părinţii să îndepărteze din urechile copiilor doar ''ceara care se poate vedea'', după cum a declarat pentru Reuters dr. Alyssa Hackett, medic orelist în cadrul spitalului Mount Sinai din New York, care nu a fost implicată în acest studiu. ''În general, canalele auriculare se curăţă, cu excepţia cazurilor în care ceara se împinsă în interior'', a completat aceasta.
Sursa: Agerpres, 11-05-2017, Vizualizari 80
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK