Costul pentru intretinerea unei persoane cu handicap a crescut de zece ori

Data publicării: 07-01-2009

Un ordin emis la sfarsitul anului 2008 de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap creste contributia medie lunara pentru persoanele din Centrele Rezidentiale pentru Persoane cu Handicap de 10 ori, de la 170 de lei la 1.724 de lei incepand din luna ianuarie.
Apartinatorii celor 340 de persoane internate in centrele "Sfantul Dimitrie" si "Sfantul Ioan" din cadrul Spitalului de Boli Cronice "Sfantul Luca" au fost surprinsi cand au fost anuntati de aceasta majorare.
Asistenta sociala de la Centrul "Sfantul Dimitrie" Luciana Slavnic a declarat pentru AGERPRES ca nu au primit inca normele de aplicare a ordinului, dar sunt persoane care nu isi vor putea permite sa plateasca aceasta suma, nici din pensia lor, nici cu sprijinul apartinatorilor, care la randul lor au venituri mici.
"Este adevarat ca suma platita pana acum era una foarte mica, dar asta nu inseamna ca trebuie marita de zece ori si oricum ar trebui sa se aiba in vedere un anumit procent in functie de venituri", opineaza Luciana Slavnic. Ea a precizat ca pentru luna ianuarie, intrucat nu s-au putut face toate formalitatile, fiecare persoana din centru va plati un procent de 80% din pensia sa.
Dr. Constantin Bogdan de la Unitatea medico-sociala "Sfantul Luca" a declarat pentru AGERPRES ca la aceasta unitate nu se aplica ordinul amintit intrucat aceasta are personalitate juridica, iar finantarea se face de la primarie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru partea medicala. El a precizat ca cei internati aici sunt intr-un fel de tranzit intre spital si caminul de batrani cei mai multi fiind oameni ai strazii, dar si batrani deposedati de bunuri. Ei platesc 290 de lei si stau pana la rezolvarea cazului.
Unitatea medico sociala ar trebui sa aiba trei medici, dar nu are decat unul cu norma intreaga si unul cu o jumatate de norma pentru ca nimeni nu este interesat sa lucreze aici, unde salariul este pentru medicul specialist de 1.589 de lei, pentru un asistent principal de 1.063, iar pentru debutant de 599 de lei. Un asistent social cu studii superioare debutant are 662 de lei, iar unul care a depasit aceasta incadrare, 839 de lei.
Dr. Constantin Bogdan spune ca ar trebui ca aceste contributii sa fie stabilite dupa veniturile pacientilor pentru ca sunt batrani care sunt adusi aici de familie dupa ce rudele le-au vandut casele si vin si le iau si diferenta ramasa de la pensie.
"Asistam la o desolidarizare a familiei. Ar trebui sa existe niste reglementari care sa ii apere pe batrani", considera dr. Constantin Bogdan.
El a adaugat ca s-a confruntat cu situatii socante, batrani cu domiciliul in Magheru sau Ion Campineanu au fost deposedati sau pur si simplu de bunuri si aruncati in strada, de proprii copii. Altii nu au putut fi inmormantati pentru ca proprii copii, unii cu posibilitati materiale considerabile, nu au vrut sa vina sa ii ia.
Managerul unitatii spune ca lucreaza si cu cei de la ONG-ul Samu Social din Romania si, potrivit datelor acestora, in Bucuresti sunt 5.000 de persoane fara adapost, in tara numarul acestora fiind de peste 15.000.
El pledeaza pentru elaborarea unor norme care sa protejeze batranii asa cum sunt in celelalte tari, iar politicienii sa se implice mai mult si sincer in rezolvarea problemelor acestora.
Sursa: Agerpres, 07-01-2009, Vizualizari 536
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.