Creierul uman îmbătrânește mai puțin decât se credea inițial

©

Autor: Redacția ROmedic

Creierul uman îmbătrânește mai puțin decât se credea inițial

Îmbătrânirea creierului continuă să fie intens studiată, mai ales în ultimii ani, ca urmare a dezvoltării metodelor imagistice, prin care activitatea cerebrală poate fi din ce în ce mai eficient evaluată. Însă și aceste metode de investigare au limite, fapt ce poate influența interpretarea  rezultatelor obținute de cercetători.

Un studiu publicat recent în jurnalul Human Brain Mapping a arătat că o astfel de situație ar fi valabilă și în cazul imageriei prin rezonanță magnetică funcțională, utilizată frecvent în investigarea îmbătrânirii cerebrale.  Autorii au arătat că modificările creierului unei persoane care îmbătrânește (observate cu această metodă imagistică) ar fi de fapt determinate de schimbările vasculare, mai degrabă decât de modificările activității neuronale. O limită importantă a rezonanței magnetice funcționale este că măsoară indirect activitatea neuronală prin fluctuațiile fluxului sanguin regional. Astfel, dacă nu sunt luate în considerare și corectate diferențele de vârstă în ceea ce privește reactivitatea vasculară, acestea ar putea fi în mod greșit interpretate ca fiind modificări de natură cerebrală.

Pentru a putea vedea mai exact efectele îmbătrânirii asupra creierului, echipa de cercetători condusă de Kamen A. Tsvetanov a încercat să reducă dezavantajele rezonanței magnetice funcționale, apelând la o metodă alternativă de corecție și utilizând o combinație unică a datelor în urma scanării cerebrale în cazul a 335 de participanți cu o stare bună de sănătate, a căror activitate cerebrală a fost măsurată în timp ce se odihneau.

Cercetătorii au putut arăta astfel că diferențele care țin de vârstă și care apar pe durata realizării unor activități au de fapt o origine vasculară și nu neuronală. De aceea au propus utilizarea metodei lor de corecție în studiul îmbătrânirii creierului prin rezonanța magnetică, pentru controlul diferențelor de natură vasculară.

Echipa de cercetare a replicat studiile anterioare asupra creierului, care arătaseră o reducere a activității cerebrale în zonele vizuală și auditivă odată cu îmbătrânirea. În plus, s-au aplicat aceste corecții. Rezultatele au arătat că sănătatea vasculară ar fi cea responsabilă pentru diferențele de vârstă și nu funcționarea creierului. Cu alte cuvinte, creierul unei persoane vârstnice ar fi mult mai asemănător cu al uneia tinere decât s-a considerat până acum.

Descoperirea echipei de cercetare aduce în vedere necesitatea rafinării și îmbunătățirii rezonanței magnetice funcționale în investigarea îmbătrânirii creierului, pentru a nu pune pe seama vârstei anumite efecte care au de fapt o altă origine (de exemplu vasculară, cum am văzut deja).

 

Sursa:  Medical Xpress


Data actualizare: 16-04-2019 | creare: 11-03-2015 | Vizite: 2312
Bibliografie
Human brains age less than previously thought, link: https://medicalxpress.com/news/2015-03-human-brains-age-previously-thought.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii pot inversa îmbătrânirea creierului
  • Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit
  • Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv
  •