Creşterea nivelului de serotonină ar putea declanşa apariţia ţiuitului inexplicabil în urechi (studiu)

Data publicării: 01-09-2017

Unele medicamente antidepresive comune ar putea înrăutăţi acufenele, o problemă de sănătate cunoscută şi sub numele de tinitus, conform rezultatelor unui studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Oregon Health & Science University (OHSU), citate joi de agenţia Xinhua.

Milioane de persoane din lume suferă de acufene - percepţia cronică şi constantă a unui sunet, sub forma unui ţiuit sau a unui bâzâit, în lipsa unei surse acustice interne sau externe - fapt ce le creează o senzaţie de iritare, în cazul unora, sau de anxietate acută, în cazul altora.

Un grup comun de medicamente antidepresive, cunoscute drept inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), este utilizat pentru a ameliora simptomele depresiei severe şi ale anxietăţii. ISRS acţionează prin creşterea nivelului de serotonină, un compus chimic ce acţionează ca neurotransmiţător despre care se crede că este responsabil pentru menţinerea unei stări de spirit echilibrate.

Cercetătorii OHSU au analizat ţesuturi cerebrale ale şoarecilor, în mod specific nucleul cohlear dorsal responsabil de integrarea senzorială şi tinitus, şi au descoperit că neuronii fusiformi din această porţiune a creierului devin hiperactivi şi hipersensibili la stimuli când sunt expuşi la serotonină.

Unul dintre autorii studiului, Laurence Trussell, profesor de otolaringologie la Facultatea de Medicină a OHSU, a declarat că echipa sa a observat că "activitatea acelor neuroni a depăşit orice limită".

Descoperirea sugerează că ISRS prescrise pentru tratarea anxietăţii sau depresiei ar putea uneori înrăutăţi acufenele

Un alt autor al studiului, Zheng-Quan Tang, postdoctorant în cadrul laboratorului lui Trussell, a declarat în cadrul unui comunicat că în literatura ştiinţifică s-a evidenţiat faptul că s-a observat o înmulţire a cazurilor de tinitus imediat după ce pacienţii au început administrarea de ISRS.

Concluziile lucrării au fost publicate recent în jurnalul "Cell Reports".
Sursa: Agerpres, 01-09-2017, Vizualizari 292
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.