Cretusca - Filipendula ulmaria

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Filipendula ulmaria

Denumire populara: cretusca; barba popii, aglica, barba caprei, bors, caprifoaie, pepeneaua, racusor, smantanica, taula

Habitat: Planta salbatica obisnuita in Europa, parti ale Asiei si America de Nord.

Recoltare: Florile deschise complet si frunzele se culeg in intre iunie si august. Se usuca usor la temperaturi ce nu depasesc 40°C.

Partile utilizate: Partea aeriana.

Actiune: Antireumatic, antiinflamator, carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antiacid (reduce aciditatea sucului gastric), antiemetic (cu actiune preventiva sau curativa in greturi sau varsaturi), astringent.

Indicatii terapeutice: Cretusca este unul dintre cele mai bune remedii digestive disponibile, indicat in multe afectiuni abordate din punct de vedere holostic. Protejeaza si calmeaza membranele mucoase ale tractului digestiv, reducand aciditatea in exces si starile de greata. Este o planta utilizata in tratarea arsurilor la stomac, hiperaciditatii, gastritei si a ulceratiilor digestive. Efectul astringent este util in tratarea diareei la copii. Prezenta compusilor asemanatori cu aspirina explica actiunea plantei de reducere a febrei si ameliorare a reumatismului in muschi si articulatii.

Combinatii: Combinata cu nalba mare si musetel, cretusca amelioreaza o gama larga de probleme digestive. Pentru afectiuni musculare si osoase se combina cu black cohosh (Cimicifuga racemosa), scoarta de calcie si seminte de telina, datorita efectelro antiinflamatorii.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de
planta si frunze uscate si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi, sau de cate ori este nevoie. Tinctura -1-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 09-02-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 11251
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!