Culturile experimentale cu OMG le pot contamina pe cele conventionale, sustin specialistii

Data publicării: 14-05-2010

Cultivarea plantelor modificate genetic, chiar si pe suprafete mici, ar putea duce la contaminarea, in cativa ani a culturilor conventionale, a avertizat, joi, profesorul Aurel Maxim, specialist in ecologie si protejarea diversitatii, cu ocazia prezentarii unui sondaj potrivit caruia romanii se declara impotriva organismelor modificate genetic.
"Pericolul consta in faptul ca aceste constructii modificate genetice pot sa ajunga in culturile conventionale si in flora spontana prin asa numitele gene zburatoare, prin intermediul polenului. Şi atunci nu mai avem control asupra traseului acestor gene. Iar daca se continua in acest mod, s-ar putea ca in cativa ani sa nu mai avem porumb nemodificat genetic, deoarece pierdem de sub control fenomenul, iar culturile se contamineaza", a explicat Aurel Maxim, care este cadru didactic la Universitatea de Ştiinte Agricole si Medicina Veterinara.
In tara noastra este permisa doar cultivarea porumbului modificat genetic, asa-numitul porumb MON 810, care dezvolta o toxina care ajuta planta sa reziste atacului viermelui sfredelitor al pamantului.
"Ironia este ca Romania nu are o problema cu acest daunator, prin urmare nu avem de ce sa cultivam acest porumb modificat genetic, chiar daca suprafetele nu sunt mari la noi in tara", a declarat Ramona Duminicioiu, directorul Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG).
Cei doi specialisti au explicat ca un studiu independent realizat la finalul anului trecut de universitatile din Caen si Rouen au evidentiat faptul ca plantele modificate genetic au efecte daunatoare asupra organelor interne, studiile fiind facute pe animale de laborator.
"Prima planta modificata genetic a fost tutunul, in 1985, iar apoi in anii '90 s-a trecut la culturile de plante comerciale. Insa chiar din 1987 un cercetator scotian a atras atentia asupra pericolelor pe care le prezinta consumul acestora asupra organismului animal, respective uman", a spus Maxim.
La randul sau, Ramona Duminicioiu a explicat ca organizatiile care activeaza in domeniu vor pune presiune pe Guvern sa-i forteze pe producatori sa isi eticheteze marfa intr-un mod mai complet, pentru ca oamenii sa stie pe ce dau banii si ce consuma.
"Chiar daca sa zicem, in Romania, nu se cultiva si nu se consuma foarte mult porumb modificat genetic, oamenii cumpara din magazine produse care provin din alte tari sau mananca sa zicem produse lactate care provin de la animale care au consumat furaje modificate genetic. Astfel, acele constructii modificate intra in lantul alimentar si nu exista niciun fel de control, nu se stie care sunt acele alimente sau ce cantitati ajung in rafturi", a explicat directorul InfOMG.
Sondajul de opinie a fost comandat de InfOMG si fost realizat la inceputul lunii aprilie, pe un esantion de 1.040 de persoane. Studiul releva faptul ca romanii nu se incumeta sa consume, in mod voit, produse care au la baza plante modificate genetic si ar dori interzicerea lor. Practic, 74,1% dintre intervievati au spus ca nu ar consuma organisme modificate genetic, iar 81,5% au declarat ca sunt de parere ca ar trebui interzisa cultivarea lor in Romania. Organizatia a comandat sondajul mentionat deoarece intentioneaza sa demonstreze autoritatilor centrale ca trebuie facut mai mult in acest domeniu.
Sursa: Agerpres, 14-05-2010, Vizualizari 459
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.