Cum alegem pasta de dinți?

©

Autor:

Cum alegem pasta de dinți?

Pasta de dinți este esențială pentru a asigura sănătatea dentară, de aceea este necesar să alegem pasta potrivită pentru dinții noștri. În comerț se găsește o gamă variată de produse pentru îngrijirea orală, atât pentru adulți, cât și pentru copii, astfel că alegerea unei paste de dinți corespunzătoare poate fi dificilă.

Atunci când alegeți pasta de dinți:


1. Luați în considerare problemele dentare. Problemele dentare cu care vă confruntați trebuie să fie un prim criteriu în alegerea pastei de dinți. Astfel, puteți opta pentru o pastă de dinți cu fluor pentru: întărirea smalțului, prevenirea cariilor, înlăturarea plăcii bacteriene și a petelor galbene de pe dinți. Pastele de dinți care conțin fluor s-au dovedit a fi eficiente, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Pentru a fi eficiente și pentru a preveni cariile, în cazul copiilor și al adolescenților, pastele de dinți trebuie să conțină fluor într-o concentrație de aproximativ 1.000ppm. Însă la copii sub 6 ani o concentrație prea mare de fluor poate duce la apariția fluorozei dentare, afecțiune ce provoacă modificarea compoziției chimice a smalțului și apariția unor pete galbene pe dinți. De aceea, pasta de dinți nu trebuie înghițită și, mai ales, copiii trebuie supravegheați atunci când se spală pe dinți.   (1), (2)

De asemenea, probleme dentare precum sensibilitate dentară, tartru sau sângerări gingivale pot fi prevenite și îndepărtate cu o pastă de dinți creată special pentru astfel de probleme. Fumătorii pot alege o pastă de dinți a cărei compoziție ajută la îndepărtarea și prevenirea petelor galbene, însă acest tip de pastă nu este recomandat de către specialiști pentru că poate afecta dinții și țesutul gingival. (3)

2. Consultați medicul stomatolog. Pentru a fi siguri că alegeți o pasta de dinți bună, consultați medicul stomatolog pentru a vă recomanda pasta potrivită nevoilor dumneavoastră, dar și pentru a afla ce tipuri de paste de dinți trebuie evitate. De exemplu, evitați pastele de dinți pentru albire dacă aveți dinți sensibili. Agenții chimici de albire pot afecta dinții, agravând problemele deja existente. Stomatologul vă poate oferi soluții, alternative și sfaturi în alegerea pastei de dinți atunci când problemele dentare sunt multiple. (4)

3. Citiți cu atenție indicațiile de pe ambalaj. Este important să știți ce fel de pastă de dinți cumpărați și din ce ingrediente este alcătuită. Sunt paste destinate numai adulților și adolescenților și unele care trebuie folosite doar o anumită perioadă de timp. În plus, trebuie să acordați atenție compoziției, deoarece puteți fi alergic un anumit ingredient. (4)

4. Asigurați-vă că alegeți paste de dinți care au aprobare. Pasta de dinți trebuie să aibă aprobarea ADA (American Dentar Association) sau FDA (US Food and Drug Administration). Pentru a fi aprobată și comercializată, pasta de  dinți trebuie să îndeplinească o serie de condiții, este testată și analizată în laborator pentru a se stabili siguranța și eficacitatea sa. În urmă cu câțiva ani, s-a descoperit că unele paste de dinți fabricate în China conțineau o substanță toxică, dietilenglicol. Specialiștii recomandă să fim atenți la țara de proveniență a pastei de dinți și să citim cu atenție indicațiile de pe ambalaj. (5)

5. Alegeți cu grijă pasta de dinți pentru copii. Sănătatea dentară a copiilor este o reală preocupare pentru părinți, iar alegerea unei paste de dinți corespunzătoare necesită o atenție sporită. Pastele de dinți pentru copii sunt create în funcție de vârstă și pot conține agenți ușor abrazivi pentru îndepărtarea petelor, substanțe pentru eliminarea plăcii bacteriene, substanțe care oferă o aromă plăcută și atractivă și chiar fluor pentru întărirea smalțului. Atenție, însă, la concentrația de fluor, care nu trebuie să fie mai mare de 1.000ppm. La copii se folosește o cantitate mică de pastă de dinți deoarece, în cantități mai mari sau înghițită, poate provoca indigestie și fluoroză dentară. (3), (6)

6. Evitați pastele de dinți cu o concentrație mare de zahăr. Pastele de dinți care au un gust dulce, uneori excesiv, trebuie evitate întrucât pot duce la apariția cariilor, dar și la apariția altor probleme de sănătate. Pastele de dinți pentru copii au, în general, o concentrație mare de zahăr, de aceea este important să citiți cu atenție concentrația ingredientelor din pasta de dinți. (4)

7. Optați pentru paste de dinți naturale dacă vă îngrijorează compoziția chimică a pastelor de dinți obișnuite. Pastele de dinți pe bază de ingrediente naturale pot fi o alternativă atunci când substanțele chimice din pastele de dinți obișnuite devin o problemă. Rezultatele sunt însă diferite, mai ales pentru că unele paste nu conțin fluor, element recomandat, în general, de către medicii stomatologi. De asemenea, există paste de dinți fără fluor care conțin ingrediente sigure pentru organism și care nu provoacă reacții adverse în cazul în care sunt înghițite. Dacă pasta de dinți obișnuită trebuie folosită cu grijă din cauza concentrației de fluor, pasta de dinți fără fluor oferă mai multă siguranță, îndeosebi pentru copii. Cu toate acestea, fluorul este un element recomandat, important în pasta de dinți. (7)

Pasta de dinți trebuie să răspundă nevoilor dumneavoastră și să îmbunătățească sănătatea dentară. Deși în comerț se găsesc o multitudine de produse, alegerea unei paste de dinți potrivite trebuie să depindă de ingredientele acesteia și de problemele dentare pe care le avem, aromele, tipurile sau marca rămânând doar orientative.


Data actualizare: 20-07-2018 | creare: 19-09-2014 | Vizite: 5273
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pasta de dinți cu peptide pentru reducerea cariilor
  • Cea mai bună pastă de dinți pentru prevenirea cariilor - fluorul ca ingredient nu se mai află în top
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum