Cum diferențiază creierul informațiile relevante de cele irelevante?

©

Autor:

Cum diferențiază creierul informațiile relevante de cele irelevante?
O nouă teorie, bazată pe un model computațional, prezintă modul în care creierul are capacitatea de a separa informațiile relevante de cele irelevante în diferite circumstanțe.

Când suntem, de exemplu, într-o cafenea și citim, ignorăm vocile din jur și zdrăngănitul ceștilor, creierul filtrând sunetele relevante care ajung la urechile noastre de celelalte sunete.

După cum se arată într-un studiu recent publicat în jurnalul Nature Communications, cercetătorii din cadrul Universității din New York au pus bazele unei noi teorii, bazată pe un model computațional, privind modul în care creierul separă informațiile relevante de cele irelevante.

Este esențial ca nu toate informațiile din jur să fie procesate, ci să parcurgă un proces natural de selecție la nivel cerebral.

Analiza s-a axat pe funcțiile neuronilor inhibitori, cei care asigură răspunsul neurologic potrivit la anumiți stimuli prin suprimarea funcției altor neuroni și echilibrarea excitanților, ce stimulează activitatea neuronală.

Modelul computațional arată că neuronii inhibitori pot activa un circuit neuronal astfel încât aceștia la rândul lor să permită trecerea unor anumiți stimuli și informații, filtrându-le pe celelalte. Cercetările s-au axat pe un tip de neuroni inhibitori, și anume neuroni ce au ca țintă dendritele, denumiți după un marker biologic numit somatostatina.

Acești neuroni pot crea niște căi specifice de transmitere a informației filtrate prin intermediul plasticității sinaptice – un mecanism al creierului implicat în procesele de învățare prin intermediul experimentării.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-01-2020 | creare: 22-09-2016 | Vizite: 1137
Bibliografie
How the brain separates relevant, irrelevant information, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160920112620.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •