Cum il ajut pe bebelusul sugar sa doarma mai bine

©

Autor:

Cum il ajut pe bebelusul sugar sa doarma mai bine
Un somn care sa dureze toata noaptea la sugar este o realizare la fel de importanta si anevoioasa ca rostogolirea sau statul in picioare. Din acest motiv, chiar la varsta de 5 - 6 luni, bebelusii se mai trezesc o data pe noapte pentru a fi alaptati. Putem considera ca sugarul are o problema de somn atunci cand numarul trezirilor din timpul noptii este mai mare de 2 - 3. Realitatea este ca bebelusii trebuie sa fie invatati cum sa adoarma si niciodata un sugar nu va inceta de la sine sa se trezeasca in timpul noptii. Parintii trebuie sa il ajute pe copil sa isi formeze obiceiuri sanatoase de somn.

Stabiliti un program de somn pentru copil

Este important pentru bebelusi sa aiba un program de somn bine stabilit si sa stie diferenta dintre zi si noapte, altfel sugarii se pot trezi in mijlocul noptii cu chef de joaca. Avand program fix, bebelusii stiu la ce sa se astepte si vor putea sa anticipeze cand trebuie sa se joace, cand este ora de somn si cand trebuie sa se trezeasca. In timpul zilei, asigurati-va ca iluminarea camerei este foarte buna si ca interactionati bine cu bebelusul.

Pastrati o anumita rutina inainte de somn

Bebelusii de toate varstele se dezvolta mult mai bine daca beneficiaza de o rutina constanta. Cu atat mai mult in privinta somnului, rutina ii va ajuta foarte mult pe parinti sa-si invete bebelusii sa adoarma si sa aiba un program de somn sanatos. Alegerea rutinei dinaintea somnului tine de preferintele parintilor sau ale bebelusului - baita, citit, masaj, schimbarea hainutelor, alaptare, leganare, plimbare, sau orice alta activitate placuta si relaxanta. Important este sa pastrati acelasi obicei si aceeasi ora de fiecare data.

Rutina, si prin urmare faptul ca va sti la ce sa se astepte, il va face pe sugar sa se simta in siguranta si pregatit pentru somn. In general, aceasta rutina trebuie pastrata pana la varsta de 2 - 3 luni.

Jucat-va cu sugarul in timpul zilei

Ca sa ii fie somn noaptea, bebelusul trebuie sa aiba cat mai multe activitati in timpul zilei - citirea povestilor, ascultarea cantecelor pentru copii, sau chiar "mutritele" amuzante, sunt modalitati prin care parintele isi stimuleaza copilul atat intelectual, cat si fizic.

Hraniti bebelusul de mai multe ori in timpul zilei

Desi bebelusul va fi in continuare predispus sa se trezeasca pentru a fi hranit noaptea, puteti incerca sa-l alaptati de mai multe ori ziua, astfel incat cea mai mare parte a necesarului nutritional sa fie asigurat pe timpul zilei.

Nu va grabiti si ajutati sugarul sa se relaxeze inainte de a adormi

In general, orice persoana are nevoie de putin timp pentru a se relaxa inainte de a adormi. Cu atat mai mult pentru bebelusi, parintii ar trebui sa incerce sa reduca nivelul de zgomot si activitate fizica, inainte de a adormi sugarul. Apoi, nu va grabiti sa-l asezati in patut sau sa plecati imediat de langa copil. Asteptati 15 - 20 de minute, pana cand sugarul intra in faza de somn profund.

Daca bebelusul se trezeste noaptea, nu incercati sa-l adormiti imediat. Mai alea daca apare o schimbare brusca in programul de somn, este posibil ca bebelusul sa treaca printr-o faza mai rapida de crestere si sa aiba nevoie de alaptare intensiva, sau chiar sa apara o afectiune.

Asteptari realiste asupra somnului sugarului

Incercati sa ganditi practic si realist, sa faceti diferenta intre cat timp ati dori ca bebelusul sa doarma noaptea si cat timp este dispus bebelusul sa doarma. Este bine sa nu adoptati o abordare rigida - fie sa impuneti reguli stricte si sa lasati sugarul sa planga pana se dezvata singur de obiceiurile proaste, fie sa fiti prea relaxat si sa-i dati bebelusului libertatea de a-si crea propria rutina. De multe ori, cel mai bun ghid este intuitia parintelui. Programul de somn trebuie sa fie adaptat temperamentului si nevoilor fiecarui sugar in parte si nu uitati ca un "somn care dureaza toata noaptea" la bebelusi in general inseamna 5 ore de somn neintrerupt.

Data actualizare: 19-06-2022 | creare: 16-11-2009 | Vizite: 8746
Bibliografie
1. Studiu despre somnul sugarului, link:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/150224.php
2. Ajuta-ti sugarul sa adoarma, link:
https://pediatrics.about.com/od/infantparentingtips/a/04_sleep.htm
3. Cum il fac pe bebelus sa doarma toata noaptea?, link: https://babyparenting.about.com/cs/sleeping/f/throughnight.htm
4. De ce sugarul nu doarme toata noaptea?, link: https://babyparenting.about.com/cs/sleeping/a/sleepthrough.htm
5. Somnul sugarului, link:
https://www.enotalone.com/article/4327.html
6. Somnul sugarului: Ce e normal?, link:
https://babyfit.sparkpeople.com/articles.asp?id=766
7. Cat trebuie sa doarma bebelusul?, link:
https://www.babyslumber.com/articles/baby/how-long-should-my-baby-be-sleeping/
8. Cum sa ajut sugarul sa adoarma, link:
https://www.babyslumber.com/articles/sleep-issues/how-to-promote-infant-sleep/
9. Sugarii - somn toata noaptea, link:
https://www.babyslumber.com/articles/sleep-issues/infants-sleeping-through-the-night/
10. Sugarii au nevoie de rutina somnului, link:
https://www.babyslumber.com/articles/sleep-issues/infants-need-bedtime-routines/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!