Cum influențează ora la care iei micul dejun riscul de obezitate, dacă ai diabet tip 2

©

Autor:

Cum influențează ora la care iei micul dejun riscul de obezitate, dacă ai diabet tip 2

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Diabetic Medicine și-a propus să analizeze relația dintre temporizarea micului dejun, cronotipul de somn – matinal sau tiparul nocturn – și aportul lor în instalarea obezității la pacienții cu Diabet tip 2.

Studiul a pornit de la o serie de ipoteze care au fost confirmate pe parcurs, după cum urmează:

  • Amânarea orei de somn cât mai târziu în noapte este asociată la persoanele cu diabet cu un risc mai crescut de obezitate.
  • Preferința de a adormi mai târziu influențează și orarul meselor, mai exact întârzie ora la care se ia micul dejun, tipar care s-a repetat și la restul meselor de peste zi. De asemenea, la aceștia au fost observate și o frecvență mai mare a comportamentelor alimentare pro-risc pentru obezitate precum:
  1. preferința pentru gustări nesănătoase (hipercalorice, hiperlipidice, hiperzaharate, etc.),
  2. consum de băuturi cu cofeină pe durata nopții,
  3. aport insuficient de fructe și/sau legume,
  4. consumul unor porții mai mari în raport cu cele corespunzătoare necesarului energetic real,
  5. aport de alimente în timpul nopții și omiterea micului dejun.
  • Pacienții cu diabet care adormeau frecvent la ore târzii au asociat un grad mai redus de activitate fizică peste zi, respectiv durata și calitatea scăzute ale somnului, tulburări care pot constitui ele însele factori de risc pentru apariția obezității.
  • Somnul insuficient și calitatea mult diminuată au fost asociate cu un număr mai mare de simptome depresive la pacinții cu diabet tip 2, depresia fiind un factor de risc recunoscut pentru obezitate.
  • Expunerea pe durata nopții la lumina artificială poate perturba ceasul biologic al organismului, fenomen asociat cu apariția excesului de greutate și tulburarea echilibrului glicemic [observația a fost făcută pe modele animale].


Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie

Observații și limitele studiului

Studiu a fost realizat pe un număr de 210 adulți cu program diurn fix de muncă cu diabet tip 2, iar tiparul matinal sau nocturn a fost apreciat cu ajutorul unui chestionar standard care a colectat date cu privire la: preferința pentru ore de culcare și trezire, timpul favorit pentru realizarea exercițiilor fizice, pentru a lucra, citi și a desfășura alte activități ce implică efort mental.

Adormi târziu și te trezești cu dificultate? Iată care sunt riscurile la care te expui
Orarul meselor și totalul caloric per zi au fost estimate cu ajutorul jurnalului alimentar pe 24 de ore. De asemenea, s-au obținut informații în legătură cu durata medie a somnului pe noapte, greutate și înălțime pentru a se stabili dacă există o asociere directă între tiparul de somn și indicele de masă corporală și dacă această relație este sau nu mediată de temporizarea programului de mese.

Servirea meselor după o anumită oră – mai mult decât un mit!
Astfel s-au obținut următoarele:

  • durata de somn: 5,5 ore per noapte.
  • aport caloric: 1.103 calorii per zi.
  • indice de masă corporală: 28,4, corespunzător supraponderii.
  • 113 participanți au prezentat un cronotip matinal și preferința de a lua micul dejun între 7:00 și 8:30 a.m., tipar observat și la celelalte mese de peste zi care au fost servite mai devreme.
  • 97 participanți cu tipar de somn nocturn au preferat să ia micul dejun între 7:30 și 9:00 a.m.
  • cronotipul nocturn a fost asociat cu o valoare mai mare a indicelui de masă corporală, în timp ce tiparul de somn matinal căruia îi corespunde preferința de a mânca micul dejun mai devreme a fost corelat cu o valoare a IMC-ului cu 0,37 mai mică [s-a observat o ușoară semnificație statistică între IMC și tiparele de somn, însă nu a fost validată și semnificația clinică a rezultatelor].


Printre limitele studiului se numără:

  • Informațiile cu privire la aportul caloric, temporizarea meselor și datele în legătură cu somnul au fost declarate în mod subiectiv de către participanți, la fel și măsurătorile antropometrice.
  • Participanții la studiu au fost de origine tailandeză și prin urmare rezultatele ar putea să nu fie aplicabile la toate grupurile etnice datorită diferențelor culturale în ceea ce privește preferințele și tiparele alimentare.

Rezultatele studiului sunt promițătoare și sugerează noi strategii pentru managementul diabetului tip 2 prin optimizarea stilului de viață și a comportamentelor alimentare. Deși modificarea preferințelor de somn și a programului de mese nu este facilă, corectarea acestor neajunsuri ar putea fi favorabilă pentru un mai bun control al diabetului.

În studiul curent, cei care au luat micul dejun cu 2 ore mai devreme au asociat o reducere a indicelui de masă corporală de 1,2 kg/m2. Desigur, nu pot fi ignorate și obiceiurile sănătoase asociate de cronotipul matinal sau mai bine spus, absența comportamentelor nesanogene asociate persoanelor care adormeau târziu și se trezeau cu mare dificultate – un interval mai mare în care să se realizeze ingestia de alimente, predominant în perioadele inactive fizic, sedentarism pasiv și activ deopotrivă, durată și calitate scăzute ale somnului, preferințe pentru alimente hipercalorice, lipsa unui program regulat de mese etc.

Controlul diabetului și reducerea greutății în cadrul unui program alimentar cu 3 mese vs 6 mese pe zi
Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 23-04-2018 | creare: 23-04-2018 | Vizite: 2920
Bibliografie
Type 2 diabetes: Late breakfast could drive obesity, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321539.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să mănânc orez dacă am diabet?
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum